Mieti, mitä haluat uudelta kännykältäsi. Ethän halua jäädä paitsi ominaisuuksista, joita tarvitset – tai maksaa sellaisista, joita et halua?
Suuri linjanveto kännykkäostoksilla on valinta Android- ja Applen iPhone-puhelimien välillä.
iPhonen etuna ovat hyvä käytettävyys ja tuen jatkuvuus. Apple lupaa laitteilleen varaosia ja huoltoa vähintään viiden ja korkeintaan seitsemän vuoden ajan siitä, kun laitteen myynti on lopetettu.
Käyttöjärjestelmäpäivityksistä ei ole yhtä täsmällistä lupausta. Käytännössä iPhonet kuitenkin saavat niitä keskimäärin pidempään kuin Androidit. Tähän asti Applen käyttöjärjestelmätuki on ollut 5–8 vuoden luokkaa.
Kuluttajariitalautakunnan mukaan puhelimen pitää kestää noin neljä vuotta ostohetkestä. Varsinkin pienemmillä Android-valmistajilla tämän lupauksen täyttäminen voi tehdä tiukkaa päivitysten jatkuvuuden puolesta.
Google, Samsung ja OnePlus taas mainitaan usein Android-valmistajina, jotka tarjoavat käyttöjärjestelmätukea erityisen pitkään. Tosin tilanne elää ajan myötä ja jopa mallikohtaisesti. Nettitietojen mukaan moni laitteiden lyhyestä elinkaaresta moitittu valmistaja olisi petraamassa päivitystukeaan.
Puhelinta voi toki käyttää, vaikka siihen ei enää tulisi turvapäivityksiä. Käyttö vain on silloin turvatonta.
Androidin saa halvemmalla
Applen puhelimet ovat keskimäärin kalliimpia kuin Androidit. Halpis-iPhoneja kun ei oikein ole.
Joitain vanhoja iPhone-malleja tosin myydään tehdaskunnostettuina alimmillaan noin 200 euron hintaan. Kirjoittamishetkellä edullisin uutena myytävä malli on noin 500 euron hintainen iPhone 11. Se on lähes neljä vuotta vanha malli, mikä on älypuhelimelle paljon. Teknologia on vanhahtavaa – esimerkiksi 5G-tuki puuttuu.
Uuden Androidin saa edullisimmillaan tällä hetkellä noin kahdeksalla kympillä. Tämän hintaisia luureja ovat esimerkiksi Allview A30 Plus ja Oppo A16. Ne pyörivät tosin jo hieman vanhentuneella Android-versio 11:llä, ja 5G-tuki puuttuu niistäkin. Halpismalleissa on tingitty käytännössä vähän kaikesta – esimerkiksi suoritintehosta ja kosteudenkestävyydestä.
Android-leiristä löytyy kyllä myös kalliita luksuspuhelimia. Valinnanvaraa on siis enemmän kuin iPhoneissa.
Toisin kuin iPhoneissa käytetty iOS, Android on avoin käyttöjärjestelmä. Tällä on hyviä ja huonoja puolia. Suuren laitevalikoiman lisäksi myös sovelluksia on tarjolla enemmän kuin Applen luureihin.
Toisaalta, koska Androidin sovellusvalikoima ei ole yhtä tarkassa syynissä kuin Applen, tietoturvariskien määrä kasvaa. Tietotihulaisten on helpompi ujuttaa haittaohjelma Androidin kuin Applen sovelluskauppaan.
Riittävästi virtaa
Akun kestävyys on yksi tärkeimmistä älypuhelimen ominaisuuksista. Pelihousuthan siinä repeävät, jos latinki loppuu kesken käytön.
Akun kapasiteetti kerrotaan millimilliampeeritunteina (mAh). Pullat ovat jo todella hyvin uunissa, jos se on yli 4 000. Erikoismalleissa kapasiteetti voi olla jopa yli 20 000 mAh.
Käytännössä suurimmat akut ovat kuitenkin kooltaan 6 000 mAh luokkaa. Sellainen löytyy esimeriksi Asus ROG Phone 7 Ultimatesta, joka onkin pärjännyt hyvin akunkestotesteissä.
Hieman pienemmällä 5 000 mAh:n akulla varustettu Sony Xperia 10 IV on sekin niittänyt mainetta akunkestollaan. Lista ei ole suinkaan täydellinen – markkinoilla on paljon akultaan riittoisia Androideja.
Pro Max -versiot iPhone 13:sta ja 14:sta ovat Apple-leirin akkukestoisimmat mallit. Niissä kapasiteetti on ”vain” 4 300 mAh. Akunkestoon vaikuttavat kuitenkin kapasiteetin lisäksi monet muut tekijät: esimerkiksi miten puhelinta käytetään, miten suuri näyttö siinä on ja miten energiapihi laitteen suoritin on.
Suuriakkuisimmat iPhonet pärjäävätkin akkutesteissä Androideja vastaan ihan hyvin. Aivan terävimmät kärkisijat menevät näissä vertailuissa kuitenkin Androideille.
Edullinenkin puhelin voi olla akunkestoltaan hyvä, koska siinä on todennäköisesti suoritin, joka ei kuluta niin paljon virtaa kuin huippumallit.
Tarpeeksi tilaa!
Olipa valmistajavalintasi mikä tahansa, huolehdi siitä, että tallennustilaa on tarpeeksi.
Jos tykkäät ottaa kuvia ja puhelimellasi on paljon sovelluksia, tallennustilaa on hyvä olla vähintään 128 gigatavua (Gt), ettei kuvia tarvitsisi olla koko ajan poistamassa tai siirtämässä pilveen tai tietokoneelle.
Kaikki on toki suhteellista. Jos lähinnä viestit ja selaat nettiä puhelimellasi, 64 gigaa tai jopa vähemmän voi riittää. Mutta jos käytät innokkaasti puhelinta, jossa on tarkka kamera ja jolla otetut kuvat ovat siten suuria, kaikki tallennustila täyttyy kyllä ajan myötä, oli se miten suuri tahansa.
Hyviä kuvia
Älykännyköiden kamerateknologia on kehittynyt niin, että hirvittävän huonoa kameraa tulee enää harvemmin vastaan, toisin kuin vaikkapa 10 vuotta sitten.
Kameroiden tarkkuus eli pikselimäärä on kasvanut tasaisesti, kuten myös laitteissa olevien erilaisten kameroiden määrä, niiden objektiivit sekä kuvanlaatua parantavat ohjelmistot. Pikselimäärä ei kerro suoraan kuvan laatua mutta antaa siitä viitteitä.
Samsung Galaxy S23 Ultra, Google Pixel 7 Pro sekä iPhone 14 Pro Max ovat monissa yhteyksissä mainittu erityisen hyviksi kamerapuhelimiksi. Ensin mainitun pääkamerassa megapikseleitä on peräti 200. Nämä puhelimet ovat sangen kalliita.
Edullisemmista luureista kameraltaan hyväksi on mainittu esimerkiksi Samsung Galaxy A54.
Vedenpitävä ratkaisu
Laitteen vedenpitävyydestä kertova IP67 tai IP68 -luokitus löytyy yhä useammasta etenkin kalliimman hintaluokan puhelimesta. Jos liikut paljon vesillä tai ominaisuus on muuten tärkeä, tarkista siis, löytyykö laitteesta vedenpitävyydestä kertova luokitus.
Hinnallaan kilpailevat OnePlus, Xiaomi ja Oppo ovat olleet muita valmistajia nihkeämpiä vedenpitävyydessä, koska ominaisuuden toteuttaminen lisää valmistuskustannuksia.
Näytön paikka
Etenkin jos tykkäät tiirailla videoita, mahdollisimman suuri näyttö voi olla asiaa. Samsung Galaxy Z Fold4 vie pelin tässä suhteessa. Kun tämän taitettavan puhelimen avaa, käytettävissä on peräti 7,6-tuumainen näyttö, mikä vastaa jo tablettikokoa.
Ei-taitettavissa tavallisissa puhelimissa suurimmaksi näytön kooksi on vakiintumassa 6,7 tuumaa. Sellainen löytyy monesta Androidista ja iPhonesta. Samsung Galaxy S23 Ultra tosin laittaa hieman paremmaksi 6,8 tuuman näytöllään.
Eikä tässä vielä kaikki
Pelaajille ja muillekin tärkeintä voi olla suoritinteho, jota tarjoavat yleensä valmistajien kalliimmat lippulaivamallit.
Akun pikalatausta arvostaa varmasti moni. Siinä kunnostautuvat lukuisat Androidit, joukon kärjessä Xiaomi Redmi Note 12 Explorer, Vivo iQOO 10 Pro ja OnePlus 10T.
Ja niin edelleen. Pyrimme tässä jutussa esittelemään yleisimpiä kännykkävalinnan kriteerejä. Lista ei ole varmasti ole kaikenkattava.
Lopuksi jokerina: jos sinulle riittää peruspuhelin, jolla voi vain soittaa ja lähettää tekstiviestejä, on turha laittaa pennosiaan älypuhelimiin. Nokia 105 maksaa noin 25 euroa, ja siinä on vieläpä radio ja taskulamppu!
Kari Ahokas