veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Mistä rahat pienyrittäjän autoon?

Mistä rahat pienyrittäjän autoon?
19.2.2020

Pienyrittäjän auton rahoitukseen ei ole yhtä oikeaa tapaa. Millaisia rahoitusvaihtoehtoja on tarjolla citysuhaajalle, maakuntamatkaajalle ja satunnaiselle reissaajalle?

Yritysmuoto, yrityksen taloudellinen tilanne, tulevaisuuden näkymät, verosuunnittelu ja monet muut seikat vaikuttavat pienyrittäjän auton rahoitustapaan. Autojen maahantuojat ehdottavat erilaisia rahoitusmalleja.

”Citysuhaajan ja satunnaisen reissaajan rahoitusmuotona toimii mainiosti yrityksille tarkoitettu huoleton ja ennalta budjetoitava huoltoleasing, jos on valmis sitoutumaan auton käyttöön vähintään kolmeksi vuodeksi”, K-Caaran yritysmyynnistä vastaava johtaja Jaana Särkisilta sanoo. 

Rahoitusleasing tai osamaksu huolenpitosopimuksella ovat  Särkisillan mukaan myös viisaita valintoja – etenkin, jos epäilee haluavansa vaihtaa autoa useammin tai vain muuten vaan. 

”Mikäli citysuhaaja tai satunnainen reissaaja haluaa nostaa kilometrikorvauksia, auto kannattaa silloin hankkia omaan käyttöön yksityisleasingillä tai osamaksulla ja liittää hankintatapaan huolenpitosopimus”, Jaana Särkisilta neuvoo. 

  • Käy oman kirjanpitäjäsi kanssa läpi auton eri rahoitusvaihtoehdot ja niiden vaikutukset kirjanpitoon ja verotukseen.

Auton jälleenmyyntiarvo puntarissa

Yrittäjälle suositellaan mielellään leasingvaihtoehtoja, vaikka varsinkin moni osakeyhtiön perustanut pienyrittäjä ostaa auton itselleen. Näin hän välttyy autoedun verorasitukselta ja voi laskuttaa työajot kilometrikorvauksina.

Toyotan avainasiakaspäällikkö Kalle Kalaja korostaa merkin mallien hyvää jälleenmyyntiarvoa, joka on auton itselleen hankkivalle pienyrittäjälle merkityksellinen asia.

BMW Group Suomen yritysmyynnin myyntipäällikön Jussi Sutisen mielestä BMW Easylease yrityksille on citysuhaajan valinta: leasing onnistuu vaikka ilman käsirahaa, ja autoilun kuukausikulut ovat tarkoin hallinnassa.

Hyundai Motor Finlandin yritysmyyntipäällikkö Riina Harjunpää uskoo, että citysuhaaja ostaa autonsa Hyundai-myyjältä leasingilla, jotta hän tietää, mitä auto kuukausittain maksaa ja saa sijaisauton, jos jotain sattuu.

”Hän ei halua maksaa autostaan liikaa veroja, ja esimerkiksi Konassa niitä on alle 1 000 euroa”, Harjunpää lisää. 

Osamaksu vai leasing paljon ajavalle?

BMW:n Jussi Sutinen näkee, että hankintamuotona BMW Osamaksu sopii hienosti paljon ajavalle, kun taas Hyundain Riina Harjunpään mielestä maakuntamatkaaja ostaa autonsa edullisella leasingrahoituksella, koska leasingyhtiö arvostaa tuotteen jälleenmyyntiarvoa, ja se näyttäytyy yrittäjälle edullisena vuokrana. Huollot ovat  mukana kuukausierässä.

K-Caaran Jaana Särkisillan mielestä maakuntareissaajan rahoitusmuotona toimii huoltoleasing, jos yrittäjä haluaa huolettoman ratkaisun ilman jäännösarvoriskiä ja on valmis pitämään autoa vähintään kolme vuotta.

”Jos taas kilometrejä kertyy paljon – yli 50 000 kilometriä vuodessa – kannattaa harkita esimerkiksi rahoitusleasingiä ja huolenpitosopimusta ja vaihtaa autoa hieman useammin, jolloin auton jälleenmyyntiarvo säilyy parempana, kun siihen ei ole kertynyt tolkuttomasti kilometrejä. Mutta myös maakuntareissaajalle sopii yksityisleasing tai osamaksu huolenpitosopimuksella, mikäli tavoitteena on nostaa kilometrikorvauksia”, Jaana Särkisilta toteaa. 

Auto ilman käsirahaa

Volvon PR-päällikkö Mia Pelttari muistuttaa, että Volvo Paketin avulla satunnainen reissaaja saa halutessaan uuden auton myös ilman käsirahaa.

”Näin yrityksen tai kuluttajan ei tarvitse sitoa pääomaa auton hankintaan. Autoliikkeessä ratkaisu mahdollistaa myös vaihtoauton normaalin hyvityksen, jonka voi käyttää Volvo Paketin käsirahana tai halutessaan säästää rahat muuhun käyttöön. Sopimuksen pituutta voidaan muuttaa asiakkaan tarpeiden mukaan, joten Volvo Paketti on joustavampi kuin perinteiset yksityisleasing- ja huoltoleasingsopimukset”, Mia Pelttari sanoo.

”Jos satunnaisen reissaajan auton käyttötarve on kausiluonteista, K-CaaraGo auto voisi olla hyvä vaihtoehto yli kuukauden jaksoihin. Kuukausihinta sisältää 2 000 kilometriä, vakuutukset, huollot ja kauden mukaiset renkaat”, K-Caaran Jaana Särkisilta toteaa.

BMW:n Jussi Sutinen puolestaan muistuttaa, että määräaikaishuollot sekä normaalista kulumisesta aiheutuvat korjaukset kuuluvat BMW EasyLease -yksityisleasingin sisältöön.

Lue helmikuun Taloustaidosta juttu Pienyrittäjälle auto on tärkeä työkalu. Voit lukea artikkelin näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelumme käyttäjäksi. 

Lue myös: Pienyrittäjän auto - mikä sopii citysuhaajalle, maakuntamatkaajalle ja satunnaiselle reissaajalle

Juha Partanen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti