Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi kertoi EKP:n jatkavan kriisimaiden velkakirjojen ostoja ilman ylärajaa. Uutinen oli odotettu, mutta osakemarkkinat riemastuivat tiedosta.
Kurssinousuun on nähtävissä sekä lyhyen että pitkän aikavälin perusteita. Lyhyellä tähtäyksellä markkinoille tulee lisää likviditeettiä, joka hakee kohteita. Pitkällä tähtäyksellä EKP luo inflaatiopaineita, joihin osakkeet tarjoavat suojaa.
Draghi mainitsi vain otsikkotasolla ostojen edellyttävän tiukkaa ehdollisuutta, ”strict conditionality”. Tämä toteutetaan siten, että Euroopan vakausmekanismi (EVM) on mukana tuen antajana.
Mistä tässä on kyse? Vakausmekanismi voi tarjota taloudellista turvaa vain, jos maa suostuu taipumaan tiukkoihin ehtoihin. EVM valtuuttaa Euroopan komission sopimaan EKP:n kanssa tarkoista ehdoista, joihin avunsaajan pitää suostua.
Suomeksi tämä tarkoittaa ennen kaikkea määrätietoista otetta karsia suureksi paisunutta julkista taloutta ja harmaan talouden kitkemistä. Mistään pienistä asioista ei siis ole kyse. Euroopan tilintarkastustuomioistuimen entinen jäsen Olavi Ala-Nissilä viittaa kirjoituksessaan (HS 10.9.2012) tutkimukseen, jossa EU-maiden harmaan talouden arvoksi arvioidaan yli 1 850 miljardia euroa. Se on lähes 16 prosenttia EU-maiden yhteenlasketusta taloudesta. Suhteellisesti kriisimaiden osuus on suurempi. Jos pelkkä harmaa talous saataisiin kuriin, tukia ei tarvittaisi.
Toivotan Draghille onnea ja menestystä. Jos EKP:n ehdot saadaan läpi, talous kääntyy kestävälle uralle. Silloin lempinimi ”Super-Mario” on todellakin ansaittu!
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Arvopaperi-lehden Kumppaniblogissa 14.9.2012.