”Koneen osakkeen kurssi on noussut kaikkien aikojen korkeimpaan arvoonsa yli 55 euroon. Kurssinousun seurauksena Koneesta on tullut samalla Suomen arvokkain yhtiö.” Sijoitusmarkkinoilla näkyy outoja merkkejä. Yhdysvalloissa pörssikurssit ovat korkealla ja pitkät korot ennätyksellisen alhaalla. Kiinassa pörssi on viiden vuoden pohjilla. Yhdysvaltain pörssin yleisindeksi S&P 500 on lähellä kaikkien aikojen huippua. Samaan aikaan pitkät korot ovat kaikkien aikojen pohjilla. Kumpi on oikeassa tulevan talouskasvun suhteen, vai heijastelevatko arvostukset jotakin muuta?
Kiinan talouskasvu puolestaan on edelleen omaa luokkaansa. Tätä kasvua ja pitkän aikavälin potentiaalia pidetään monen länsiyhtiön pelastuksena. Tästä huolimatta maan pörssi-indeksi on viiden vuoden pohjilla. Vastaavantyyppisiä merkillisyyksiä löytyy paljon. Niitä löytyy myös Suomen osakemarkkinoilta. Kehitystä leimaa voimakas jakautuminen jyviin ja akanoihin. Osalla yhtiöistä menee paremmin kuin koskaan, osa rämpii pahoissa vaikeuksissa. Mustavalkoinen maailma, jossa on paljon irtonaista rahaa ja pelkoa sekä vähän kasvuideoita, vääntää osakkeiden arvostuksia mielenkiintoisella tavalla.
Koneen arvostus omassa luokassaan Otan suomalaisista yhtiöistä esimerkiksi Koneen. Koneen osakkeen kurssi on noussut kaikkien aikojen korkeimpaan arvoonsa yli 55 euroon. Kurssinousun seurauksena Koneesta on tullut samalla Suomen arvokkain yhtiö. Markkina-arvo on nykyisellä kurssitasolla noin 14,4 miljardia euroa. Taakse ovat jääneet Sampo (13,7 mrd. euroa), Fortum (12,6) ja Nokia (7,7). Edellä Helsingin pörssin listalla olevista yhtiöistä löytyy enää pääkonttorinsa Ruotsissa pitävät Nordea ja Teliasonera.
Koneen menestystarina on kaikille tuttu, joten en käy sitä tässä tarkemmin läpi. Kiinan kaupungistuminen mainittakoon yhtenä tekijä, kun Kiinan pörssiin alussa viittasin. Koneen osakkeen arvostus on aivan omaa luokkaansa. Kuluvan vuoden arvostuskertoimet kertovat kaiken: P/E 22,9, EV/EBITDA 16,0 ja EV/EBIT 17,8 (EV= yhtiön markkina-arvo + nettovelat, EBITDA=käyttökate ja EBIT=liikevoitto). Ennusteet, joiden perusteella kertoimet on laskettu, perustuvat Konetta seuraavien analyytikoiden konsensusennusteeseen Bloombergin tietokannasta.
Näitä arvostuskertoimia voi verrata vaikka toiseen menestyneeseen suomalaiseen konepajayhtiöön Metsoon. Metson kuluvan vuoden kertoimet ovat: P/E 9,8, EV/EBITDA 5,8 ja EV/EBIT 7,4. Tuloskertoimilla Koneen arvostus on 2,5 kertaa korkeampi kuin Metsolla. Onko todellakin niin, että Koneen tulevaisuuden kasvunäkymät ovat yli tuplasti paremmat kuin Metsolla?
Tämä on se, mitä arvostuskertoimien perusteella sijoittajat asiasta ovat mieltä. Tai sitten Koneen arvostus on kiivennyt turhan korkealle, kun osakeraha on paennut ”riskejä” voittajayhtiöihin.
Nykyinen arvostus ei kestä heikkoja uutisia. Se vaatii, että Koneen erinomainen vauhti säilyy vahvana myös jatkossa. Toivottavasti näin käy. Heikkohermoisilla osakkeenomistajilla tosin saattaa jo soida päässä Edu Kettusen kappale ”Kone älä hyydy”.
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Arvopaperin Kumppaniblogissa 5.10.2012.
Kirjoitus on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 8.10.2012.