Sijoittajien mielenrauha järkkyi FED:n pääjohtajan 22.5 pitämän puheen jälkeen. Tässä puheessa hän ilmoitti, että FED tulee vähentämään arvopaperiostoja tulevaisuudessa. Markkinoiden reaktio oli aika tyly, osakkeet laskivat kaikilla päämarkkinoilla. Lisäksi pitkät korot ja yrityslaina-spreadit alkoivat vastaavasti nousta jyrkästi. Kehittyvillä markkinoilla ja ns. Frontier- markkinoilla liikkeet ovat olleet vielä hurjempia.
Miten laskuun pitäisi suhtautua? Oma kokemukseni sijoittamisesta on, että markkinoiden ensimmäinen, spontaani liike on yleensä oikea. Lisäksi tämä reaktio kertoi aika paljon nousun luonteesta. Markkinoiden hyvä vire alkoi keväällä 2009 kun FED aloitti Quantitative Easing -ohjelman (jonka esimerkkiä myös muut keskuspankit ennen pitkää alkoivat seuraamaan). Kun FED noin viisi vuotta jatkuneen nousun jälkeen toukokuussa ilmoitti, että ostot tulevat vähenemään tulevaisuudessa, oli reaktio välittömän raju ja negatiivinen.
Jos markkinat eivät olisi reagoineet puheeseen niin voimakkaasti, olisi viesti ollut selvä: pahin globaalissa talouskehityksessä on ohi ja yritysten tuloskehitys on riittävän vahva kestämään korkeamman korkotason ja siten perustelemaan nykyisen arvostustason. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan markkinat laskivat jyrkästi. Mielestäni se kertoo, että kurssinousua ei ole vetänyt ylöspäin pitkäaikainen sijoittajaraha, vaan keskuspankkien luoma runsas likviditeetti!
Uskon, että meillä on edessämme korkeamman volatiliteetin jakso, jossa kursseilla on suurempi todennäköisyys laskea kuin nousta merkittävästi.
Markkinoilla on sanonta: Don't fight the FED! Yhdysvaltain keskuspankki on ilmoittanut, että se aloittaa likviditeetin kuivausoperaation lähitulevaisuudessa. Tätä liikettä vastaan on sijoittajan turha taistella.
>> Taloustaito