Lehtitietojen mukaan Fortumin sähkönsiirtoverkkotoiminnan myynti on edennyt ja nyt odotetaan ostajilta tarjouksia. Tämä herättää huolta. Liian usein hyvät suomalaiset yritykset tai liiketoiminnat myydään suoraan ulkomaisille omistajille.
Ensimmäinen kysymys on tietysti se, mitkä toiminnot ovat strategisesti tärkeitä, missä valtion tulee olla mukana omistajana. Ilmeisesti on todettu, että sähkönsiirtoverkko ei ole tällainen. Sinänsä vitsikästä, kun poliittiset päättäjät eivät kuitenkaan ole päässeet yhteisymmärrykseen esimerkiksi alkoholiyhtiö Altian listaamisesta. Kai Koskenkorvan valmistaminen on kansallisesti tärkeämpää kuin sähköverkot, joista ollaan valmiita luopumaan kokonaan. Seuraava kysymys on, kuinka liiketoiminnasta luovutaan.
Yrityskauppoja tehtäessä pörssilistautumista tulisi harkita vaihtoehtona. Jos verrataan prosessin ajallista kestoa ja kustannuksia, yrityskauppa ja listautuminen ovat kilpailukykyisiä. Kumpaankin liittyy tietty määrä kokoustamista ja byrokratiaa. Jos verrataan irtautuessa saatavaa hintaa, yritysjärjestely tarjoaa mahdollisuuden irtautua kerralla ennalta tunnettuun hintaan. Listautuessa irtautuminen tapahtuu vähitellen. Toisaalta omistus jää osin kotimaisiin käsiin eli liiketoiminnan tuotot kartuttaisivat kansallisvarallisuuttamme jatkossakin. Kotimaisilta omistajilta saatavat (osinko ym.) verotuotot tulisivat tulevina vuosina valtion hyödyksi. Kotitaloudet olisivat erittäin kiinnostuneita omistamaan Fortumin verkkoa. Kun on kyse pitkälti veronmaksajien omistamasta yhtiöstä, olisi hyvä ajatella heidän etuaan. Moni varmasti pitäisi laajaa kansanomistusta eli listautumista parempana vaihtoehtona, vaikka välitön tulosvaikutus olisi alhaisempi.
Pörssissä on vuoden 2012 alusta ollut viisi listautumista päälistalle ja kaksi First North -markkinapaikalle (Siili Solutions ja Taaleritehdas). Päälistan viidestä listautumisesta kaksi on Ruotsissa jo listoilla ollutta kaivosyhtiötä (Sotkamo Silver ja Endomines). Loput kolme ovat tilanteita, joissa olemassa olevasta pörssiyhtiöstä tulee kaksi yhtiötä (Scanfil & Sievi Capital, YIT & Caverion ja Ahlstrom & Munksjö). Pörssiyritysten jakautumisesta on siis hyvin kokemusta.
Myymällä sähkönsiirtoverkkotoiminnan Fortum voi saada arvioiden mukaan 1,5-2 miljardia euroa. Mikäli yrityksellä on rahoitusvaikeuksia, olisi tämä ensisijainen toimintamalli. Kun näin ei ole, voidaan harkita jakautumista. Liiketoiminnat voitaisiin eriyttää omiksi yhtiöikseen. Näin mahdollistettaisiin nykyisenkaltaisen omistuspohjan jatkuvuus. Luonnollisesti jokainen omistaja tekisi omat ratkaisunsa itse.
Fortum on päättänyt luopua sähkönsiirtoverkoista. Toivottavasti luopumisessa harkitaan kaikkia eri irtautumisvaihtoehtoja. Fortumin verkoista voitaisiin saada pörssiin suosittu kansanosake.
>> Taloustaito