Cash is King – Käteinen on kuningas, on tapana sanoa. Käteinen nousee aina arvoon arvaamattomaan, kun joutuu todella tiukkaan paikkaan. Sen useimmat ovat kokeneet henkilökohtaisestikin. Erilaisten maksujärjestelmien ja likviditeetin hallintajärjestelmien kehittyminen ja yleistyminen ovat kuitenkin kasvattaneet luottamusta rahan saatavuuteen ja vähentäneet käteisen tarvetta.
Kunnes saapui Finanssikriisi. Käteinen katosi kuin mustaan aukkoon, maksuliikenne pysähtyi ja edes vähävelkaiset ja luotettavat asiakkaat eivät saaneet lyhytaikaisia luottoja maksuihinsa. Kun pelättin koko rahoitusjärjestelmän romahdusta, oli käteinen todella arvossaan. Sijoittajat, joilla oli eniten käteistä, kärsivät vähiten kurssien laskiessa.
Yritykset, joilla oli käteistä tai pystyivät sitä kassaansa nopeasti keräämään, olivat voittajia. Pankit hamstrasivat käteistä pystyäkseen maksamaan velkojaan ja varautuakseen talletusten nostoihin, ja koska käteinen on vakavaraisuutta ajatellen paras omaisuusluokka.
Nyt kuningas on tapettu.
Käteisestä ei enää ole iloa kenellekään. Keskuspankit ovat pumpanneet rahamarkkinoille valtavat määrät likviditeettiä ja viestittäneet, ettei sen loppumisesta ole syytä olla huolissaan. Likviditeetti ei ole kuitenkaan vielä lähtenyt virtaamaan talouteen ja rahan kiertonopeus on edelleen alhainen. Monilla on vielä takaraivossa varovaisuutta.
Käteispositiolle ei saa nyt mitään korvausta. Inflaatio syökin nopeasti sen reaaliarvon. Sijoittajien on pakko tunkea rahansa jonnekin, missä voi saada tuottoa. Yritysten on saatava rahat liikkeelle liiketoimintaansa, varastot pyörimään ja tehokkuusluvut kohdilleen. Myös pankkien tilanne on paranemassa, joten ne palauttavat käteisen keskuspankkiin. Pyörä alkaa nyt pyöriä kiihtyvään tahtiin toiseen suuntaan.
Kannattaako käteistä enää pitää ollenkaan? Jos kannattaa, niin kuinka paljon? Perinteinen kassan suunnittelu lähtee kassavirroista eli sisään tulevien ja ulos menevien maksujen määristä ja suuruuksista, luottojärjestelyistä ja mahdollisuuksista realisoida sijoituksia tarpeen tullen.
Finanssikriisi on helpottamassa, joten käteistä ei ainakaan enää kannata pitää laiskana.
>> Taloustaito