veronmaksajat.fi

Nyt ei ole isojen riskien aika

Aarni Pursiainen

Osakesijoittajan elämä on ollut jännittävää. Osakkeet lähtivät selvään laskuun keväällä, kun FED aloitti kiristyspuheet.  Kesällä osakkeet nousivat yllättävänkin kovaa, mutta ovat jälleen korjanneet alaspäin suunnilleen samalle tasolle, kuin missä olivat ennen FED:n ilmoitusta “taperingsta”. Sikäli aiempi arvioni volatiliteetin noususta oli siis oikea.

Korkosijoittajien alakulo puolestaan jatkui. Huhtikuussa alkanut pitkien korkojen nousu ei näytä pysähtyneen. Periaatteessa pitkän koron nousun pitäisi sataa osakesijoittajien laariin, koska nousevassa korkoympäristössä on luonnollista siirtää sijoituksia koroista osakkeisiin.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Esimerkiksi USA:n osakemarkkina on noussut trendinomaisesti vuodesta 2009 lähtien. Takana on siis jo aika pitkä nousuputki. Lisäksi FED on ilmoittanut elvytyksen asteittaisesta vähentämisestä, joka mahdollisesti alkaa jo tänä syksynä. Kun otamme myös huomioon, että arvostuksilla mitaten USA ei enää ole halpa, todennäköisyys USA:n osakemarkkinan tuntuvalle nousulle ei ole korkea.

Viimeisimmät sijoittajavirtoja seuraavat lähteet kertovat, että osakesijoitukset Eurooppaan ovat kasvamassa. Tämä on sikäli ymmärrettävää, että eurooppalainen osakemarkkina on edullisemmin hinnoiteltu kuin USA:n markkina. Lisäksi Eurooppa on (toivottavasti!) viimein nousemassa suurten EU-maiden Saksan, Ranskan ja myös Ison-Britannian johdolla taantumasta.

Tosin Eurooppakaan ei ole aivan selvä, koska Saksan syyskuiset vaalit voivat lisätä epävarmuutta. Lisäksi on melko varmaa, että Kreikka nousee uudestaan otsikoihin, kun “vaalirauha” Saksassa on ohi ja voidaan uudestaan aloittaa keskustelu, mitä Kreikan (ja mahdollisesti myös Espanjan) kanssa on tehtävä.

Kehittyvät  markkinat ovat ottaneet sekä osake- että korkopuolella pahoja osumia. Syitä on lukuisia. Kiinan talouden käänne parempaan odotuttaa itseään, mikä puolestaan heikentää kysyntää myös muissa Aasian tiikereissä.

Lisäksi alueen paikalliset valuutat ovat vahvistuneet liikaa ja keskuspankit yrittävät luultavasti turhaan tukea ylivahvoja valuuttoja interventioin, jotka syövät keskuspankkien valuuttavarantoa (vert. Suomi 90-luvulla). Lisäksi myös dollari-sijoittajat vetävät alueelta rahaa pois, koska he ennakoivat FED:n kiristyvän linjan ja näkevät Euroopassa parempia sijoitusmahdollisuuksia.

Mitä sijoittajan pitäisi tehdä? Painottaisin varovaisuutta, nyt ei ole suurten liikkeiden aika!

Normaalin epävarmuuden lisäksi markkinaa painavat lähestyvät Saksan vaalit, FED:n tuleva kommentointi  ja Syyrian tilanne, jonka lopputulosta on vaikea ennakoida. Epävarmassa tilanteessa suosisin vahvan kassavirran ja osingon omaavia eurooppalaisia vientiyhtiöitä. Myös lyhyen maturiteetin yrityslainat (short duration high yield) tarjoavat edelleen kohtuullista tuottoa.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Aarni Pursiainen

Aarni Pursiainen on Fennia Varainhoidon arvopapereista vastaava johtaja.

Blogeissa