Suomalainen kuluttaa jouluun tänä vuonna 550 euroa, mikä on Nordean mukaan vain hienoisesti vähemmän kuin vuonna 2012. Ostamme lahjoja kuten ennenkin, mutta karsimme muista kuluista, kuten ruuasta ja koristeista.
Suomalaisen Työn Liiton joulututkimus kertoo, että yli 70 prosenttia suomalaisista ostaa mielellään kotimaisia joululahjoja. Ne ovat vastuullinen valinta, jolla tuemme suomalaisia työpaikkoja.
Meistä moni rahoittaa joulunviettonsa veronpalautuksilla, joita mätkähti 3,5 miljoonan suomalaisen pankkitileille peräti 2,4 miljardia euroa. Nordean tutkimuksen mukaan hieman useampi kuin joka viides aikoo käyttää veronpalautusrahoja myös joululahjoihin ja jouluvalmisteluihin.
On mielenkiintoista verrata omaa kulutustaan vuodesta toiseen toistuviin kyselyihin. Vajaan 600 euron joulubudjetista reilu puolikas menee minullakin lahjoihin ja loput ruokaan. Budjetintäytettä saan monen muun tapaan veronpalautuksesta.
Lahjoissa olen suosinut lähes huomaamattani kotimaista: suomalaisia kirjoja, hemmottelulahjakortteja ja kukkia. Nuorimman kummilapsen kohdalla tein myönnytyksen ja ostin Legoja.
Lahjojen hankkiminen verkkokaupasta on Suomalaisen Työn Liiton mukaan nouseva trendi. Sen verran olin minäkin trendikäs, että verkkokaupasta matkaan tarttui yksi lahjakortti. Muut lahjani kanniskelin kotiin ihka oikeista kaupoista. Jouluruuhka kirjakaupassa oli oikeastaan ihan mukava kokemus.
Jouluruokiin käytän vuosi vuodelta vähemmän rahaa. Sanon tylysti ei pakollisille perinneruuille, joita kukaan ei halua syödä. Joulupöytämme huumoriosiota on viime vuosina edustanut hummeri - vähän syötävää ja paljon sotkua. Jos toimin, kuten Nordean tutkimuksessa, karsin tänä vuonna ruokakuluja. Viettääkö hummeri joulunsa kaupan pakastealtaassa?
>> Taloustaito