Helsingin Lastenklinikan nykyiset tilat eivät vastaa enää tämän päivän tarpeita. Se on liian pieni, tarkoitukseensa sopimaton ja huonokuntoinen. Tilanteesta kärsivät niin pienet potilaat kuin heitä hoitava henkilökunta.
Pitäisikö tilalle saada uusi lastensairaala? Jokainen, jolla on sydäntä, vastaa ilman muuta kyllä. Useimmat varmasti ovat myös sitä mieltä, että se pitäisi tehdä julkisin varoin. Jos kysyttäisiin halukkuutta maksaa vähän enemmän veroa hankkeen toteuttamiseksi, moni vastaisi siihenkin kyllä.
Tosin tämä viimemainittu ei ole mahdollista. Suomessa ei ole muita korvamerkittyjä veroja kuin Yle-vero. Verojen kohdistumiseen voi vaikuttaa vain äänestämällä.
Uuden lastensairaalan kustannusarvio on 160 miljoonaa. Sen aikataulusta puhtaasti julkisin varoin ei ole ollut varmuutta. Siksi hankkeen vauhdittamiseksi nostatettiin kansalaiskeräys.
Keräyksellä tavoitellaan 30 miljoonan tuottoa, jonka avulla sidottaisiin julkinen valta hoitamaan loput. Ja ennen kaikkea kiireisellä aikataululla, vuoteen 2017 mennessä. Lupaus tähän on jo saatu.
***
Tässä tilanteessa yksityinen kansalaiskeräys sairaalan kiirehtimiseksi on oikein myönteinen asia. Tämä siis vaikka periaatteessa pitäisi lastensairaalan rakentamista verovaroilla hoidettavana (mitä se siis tässäkin tapauksessa lopulta pääosin on).
Myös sairaalakampanjan sivuvaikutukset ovat oikein myönteiset. Hyvän tekeminen innostaa ja opettaa tekemään jatkossakin hyvää. Aina on maailmassa asioita, joita ei voi – ja usein ei pidäkään – hoitaa viranomaisten voimin ja toimin.
Tuhannet ihmiset seuraavat jatkossa sairaalan edistymistä silmä tarkkana, kun kokevat itsekin osallistuneensa. Siitäkin on pelkkää hyvää sanottavana.
***
Kampanjan yhteydessä mm. presidentti Martti Ahtisaari on nostanut keskusteluun lahjoitusten verovähennyskelpoisuuden. Tällä hetkellähän vain yritykset voivat tiukoissa rajoissa vähentää tieteelle ja taiteelle tekemiään lahjoituksia.
Entä jos lahjoituksia hyväntekeväisyyteen voisi vähentää yleisemmin?
Jos vähennys olisi käytössä, siinä tavallaan pystyisi korvamerkitsemään maksamansa veron. Lahjoittamalla satasen vaikka syöpätutkimukseen päättäisi (keskituloisen 45 prosentin marginaaliverolla) itse asiassa maksaa itse 55 euroa ja velvoittaa valtion ja kotikunnan maksamaan loput 45 euroa.
Jos kohteet ja euromäärät pystyttäisiin rajaamaan selkeästi, pitäisin mallia ainakin pohtimisen arvoisena. Epäilen, että viisaat veroteoreetikot lienevät tiukasti toista mieltä. Moni myös vastustaisi mahdollisuutta tällä tavalla välillisesti vaikuttaa julkisten rahojen ohjautumiseen.
Lastensairaalan osalta jo nykyisillä lupauksilla saadaan sama vaikutus, eli yksityiset lahjoitukset ohjaavat ja kiirehtivät julkista rahaa.
>> Taloustaito