veronmaksajat.fi

Talous megaluokan muutoksissa

Jussi Hyöty

Globaalissa taloudessa on käynnissä neljä megaluokan muutosta.

Yhdysvallat on aloittamassa viisi vuotta jatkuneen likviditeettielvytyksen pienentämistä, mikä nostaa korkoja ja vetää pääomia kehittyviltä markkinoilta.

Japani yrittää lopettaa yli vuosikymmenen jatkuneen deflaation ennätyksellisellä likviditeettielvytyksellä, mikä heikentää jeniä ja nostaa velkariskejä.

Kiina on siirtymässä yli vuosikymmenen jatkuneesta investointivetoisesta mallista kuluttajavetoiseen malliin, mikä hidastaa erityisesti kehittyvien talouksien kasvua.

Eurooppa korjaa yli vuosikymmenen jatkunutta jäsenmaiden välistä epätasapainoista kilpailukyky- ja velkakehitystä.

Keskuspankit ovat likviditeettielvytyksellä pitäneet korkoja alhaalla ja edistäneet taloussuhdannetta, mutta nyt paineet ovat kasvamassa elvytyksen pienentämiseksi. Mitä nopeammin korojen normalisointiin päästään, sitä parempi: likviditeettielvytyksen jatkaminen kasvattaa markkinariskejä, jotka voivat purkautua, kun elvytyksestä aletaan vetäytyä. Rahapolitiikan kiristyminen ketjuttaa kaikki riskiset siirtymät globaalissa taloudessa, mikä tekee sijoitussalkun rakentamisesta tällä kertaa normaalia monimutkaisempaa.

Yhdysvallat on niin talous- kuin korkosuhdanteessa Eurooppaa edellä. Euroopassa yhtiöllä on enemmän potentiaalia parantaa tuloksiaan ja osinkotuotoille vaihtoehtoinen korkotuotto on alhaisempi kuin Yhdysvalloissa. Suhteessa riskittömään korkotasoon kaikki toimialat antavat paremman tuoton Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Nousu Euroopan ennakoivissa talousmittareissa ei vielä näy tulosennusteissa, mutta ensi vuoden puolella pitäisi näkyä.

Kehittyvät markkinat eivät enää muodosta yhtenäistä sijoitusaluetta, vaan maiden ja sektoreiden välillä on selviä eroja. Suuret keskuspankit voivat pysäyttää Yhdysvaltain rahapolitiikan kiristämisestä liikkeelle lähtevän riskiaallon, mutta kehittyvillä talouksilla ei ole vastaavaa pysäytysjärjestelmää, jolloin pääomaa virtaa ulos ja valuutat heikentyvät.

Kiina on puolestaan tekemässä poikkeuksellisen suurta talousmallin muutosta, josta odotetaan lisätietoja marraskuun suuressa reformikokouksessa. Muutos suosii teknologia- ja kuluttajayhtiöitä, mutta rasittaa raaka-aineyrityksiä ja investointitavaroita valmistavia yrityksiä. Talousmallin muutos on riski, koska se hidastaa talouskasvua ja heikentää siten velkaantuneen yrityssektorin velanhoitokykyä.

Korkojen ollessa edelleen poikkeuksellisen alhaalla sijoittajien on etsittävä tuottoa osakkeista. Kun arvonnousu on epävarmaa, tasaista tulosta tekevien yritysten osinkotuotto on tuotto-riskisuhteeseen hyvä vaihtoehto. Niin sanotuista laatuosinko-osakkeista on tulossa väljästi määritelty oma omaisuusluokkansa ja kiinteä osa monien sijoittajien pitkäaikaista sijoitussalkkua.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Jussi Hyöty

Jussi Hyöty on OP Varallisuudenhoidon kvantitatiivinen strategi. Seuraa @jussihyoty  twitterissä.

Blogeissa