Viime aikoina suomalaisesta teollisuudesta on kantautunut aika lailla negatiivisia uutisia. Teollisuutemme ongelmana on jälleen kerran yksipuolinen erikoistuminen, joka on leimannut suomalaista teollisuushistoriaa kautta historian. Valitettavasti se tullee koskettamaan meitä myös tulevaisuudessa, sillä tuskin pystymme pienenä maana luojaan kovin laajaa teollisuuspohjaa. Kansainvälisten kauppateorioiden perusteella Suomen ei edes kannattaisi yrittää menestystä kovin laajalla teollisuuspohjalla.
Olemme keskellä isoa teollisuuden rakennemuutosshokkia. Vanhat perinteiset teollisuuden perusjalat, metsä- ja teknologiateollisuus horjuvat. Vähät uudet teollisuuden työpaikat ovat syntyneet korkeapalkkaisiin teollisuuden tehtäviin (arvoketjun yläpään tehtäviä). Teollisuudesta kadonneita työpaikkoja ovat korvanneet palvelualoille syntyneet työpaikat, mutta ne ovat syntyneet selkeämmin matalapalkkaiselle palvelualalle. Rakennemuutos koskee siis myös voimakkaasti palkansaajia.
Miksi suomalainen teollisuus on ongelmissa? Markkinoiden painopisteen muuttuminen, ylituotanto-ongelmat, kilpailun kiristyminen, tuottavuuskehitys. You name it. Mutta varmaa on, että teollisuutta ja elinkeinoelämää (kuten koko yhteiskuntaa) koskee internetin ja mobiilialan murros, joka näkyi hyvin Nokian kehityksessä ja nyt karmealla tavalla Itellassa. Tämä murros pakottaa organisaatioita uudistamaan strategiansa, liiketoimintamallinsa ja toimintatapansa. Mutta tämä on myös mahdollisuus suomalaiselle teollisuudelle, jos se pystyy taas pääsemään mobiliteknologian hyödyntämisessä samanlaiseen tilanteeseen kuin se oli 1950-60-luvulla hyödyntäessään tietotekniikkaa laajasti eri teollisuuden toimialoilla.
Tutkijoiden mukaan eurooppalaiset yritykset eivät vieläkään osaa hyödyntää ict:tä riittävästi omassa liiketoiminnassaan. Amerikkalaiset jyräävät vanhan mantereen sata nolla ja siten tuottavuuskehitys vaikuttaa olevan Yhdysvalloissa Suomeakin parempi. 1970-luvulla Euroopassa ymmärrettiin, että teknologisessa kehityksessä Yhdysvallat oli Eurooppaa edellä ja kehittämispanostuksia lisättiin. Nyt pitäisi viimein tajuta, että olemme nimenomaan internet- ja mobiiliteknologian hyödyntämisessä Yhdysvaltoja jäljessä.
Teollisuuden menestyksen kannalta hyvä osaamistaso ja julkiset innovaatiopanostukset ovat varmasti välttämättömiä. Julkisen koulutusjärjestelmän ja monipuolisen aikuiskoulutuksen kehittämisellä on vain yksinkertaisesti nostettava osaamistasoa. Enää ei riitä se, että bittiä osataan vääntää. Jos bittiä ei osata hyödyntää vielä laajemmin suomalaisessa teollisuudessa, vaikeudet jatkuvat entistä voimakkaampina.
>> Taloustaito