veronmaksajat.fi

Jokapäiväinen lounassetelimme

Antti Marttinen

Lounassetelit ovat olleet suomalaisten käytössä jo 40 vuotta, vuodesta 1974 lähtien. Niillä voi ruokailla yli 10 000 kahvilassa ja ravintolassa, käyttäjiä on satoja tuhansia.

Setelin vaikutus on ollut erinomainen. Se on edistänyt terveellistä ja monipuolista lounasruokailua ja tukenut myös ravintolaelinkeinoa. Tasa-arvoisesti setelin arvo on sama herralla ja narrilla. Siihen sisältyvä pieni verotuki on ollut vipuvaikutuksiltaan moninkertainen.

Pahimmat lounasseteleihin liittyvät verorötökset ovat  jääneet sille tasolle, että lapsi on käynyt syömässä hampurilaisen isältä tai äidiltä tähteeksi jääneellä setelillä.

Jos lounasseteliä ei olisi, tilalle tulisivat taas lounaseväät, rasvainen pikaruoka ja pienten ruokaravintoloiden ahdinko. Uusia työmaaruokaloita nykyaikana tuskin perustettaisiin.

***

Sittemmin tuttu lounari on saanut rinnalleen liikuntasetelin ja kulttuurisetelin. Ne toivat joustavan vaihtoehdon työnantajan kustantamiin verottomiin virkistysetuihin.

Nämä kannustavat työntekijöitä liikkumaan ja harrastamaan. Ne myös suosivat suomalaista ohjatessaan kulutusta kotimaisten liikunta- ja kulttuuripalvelujen käyttöön ostostelkkarista tilatun amerikkalaisen ihmevempaimen sijaan.

Uusimpana versiona on viime aikoina lanseerattu älykortteja, joita voi käyttää perinteisten seteleiden sijasta.

***

Järjestelmä on toiminut hyvin ja sujuvasti. Sillä on todella paljon myönteisiä vaikutuksia. Väärinkäytökset ovat olleet merkitykseltään mikroskooppisia. Kunnes…

Verohallinto on viime kuukausina tehnyt parhaansa sotkeakseen koko järjestelmän. Se on suoltanut ilmoille yhä monimutkaisempia uusia tulkintoja seteleiden ja korttien käytöstä.

Vuosi on jo pitkällä, eikä vieläkään ole kunnolla tiedossa, millä säännöillä nyt toimitaan. Toistaiseksi viimeisimmät ohjeet verottaja lähetti viime viikolla.

Tällaisen järjestelmän pitäisi olla tavallisella arkijärjellä ymmärrettävissä ilman, että tulkitsemiseen tarvitaan verokonsulttia. Nyt tuhansien työpaikkojen kirjanpitäjät ja henkilöstöosastot ovat ymmällään. Samoin palvelujen tarjoajat: ravintolat ja liikunta- ja kulttuuripaikat.

***

Vuosi sitten tämän lehden kannessa esiteltiin Suomen johtava verokarhu, Verohallinnon pääjohtajaksi silloin nimitetty Pekka Ruuhonen. Nyt olisi Ruuhosen aika viheltää peli poikki.

Mennään mieluummin vanhoilla, tutuiksi käyneillä säännöillä niin kauan, kunnes tilalle saadaan toimivat, ymmärrettävät ja selväkieliset mallit.

Jos paremman kehittely vie aikaa, otetaan se aika kaikessa rauhassa. Verohallinnolla täytyy olla tärkeämpääkin tekemistä kuin hämmentää hyvin toimivaa järjestelmää.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Antti Marttinen

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @AnttiMarttinen Twitterissä.

Blogeissa