Oletko joskus hankkinut uuden matkapuhelimen sillä verukkeella, että lahjoitat vanhan äidillesi tai isällesi? Näin tapahtuu melko usein, kertovat senioreiden tietotekniikkayhdistys Enterin aktiivit.
Tällainen kierrätys ei välttämättä ole hyvä idea. Vaikka vanhempasi olisi innokas älypuhelimen käyttäjä, sinun puhelimesi näppäimet ja näyttö eivät välttämättä hänelle sovi.
Testasin tänä syksynä Enterin kännykkäopastajien kanssa kuusi erilaista puhelinta. He kokeilivat, miten ne sopivat yli 60-vuotiaan käyttäjän tarpeisiin. Opin, mitkä ominaisuudet puhelimessa ovat tärkeitä:
1. Tekstin koossa, näytön väreissä ja äänen voimakkuudessa tarvitaan reilu säätövara.
2. Näytön tulee olla helppo koskettaa, tarvittaessa vaikka yhdellä kädellä.
3. Toimintojen tulee olla järkeviä ja muistettavia.
Tuskin näistä ominaisuuksista on haittaa nuoremmankaan ihmisen puhelimessa – päinvastoin.
Ikääntyvillä ihmisillä on halua ja monilla myös varaa hankkia itse itselleen laadukasta elektroniikkaa. Paras ratkaisu uuden puhelimen hankintaan olisi lähteä yhdessä vanhemman kanssa ostoksille. Listatkaa etukäteen ne toiminnot ja ominaisuudet, joita puhelimelta halutaan. Näin vältytään siltä, että päädytte ostamaan tarjousmallin, jossa niitä ei ole.
Valitkaa kauppa, jossa saa kokeilla käyttövalmista puhelinta niin paljon kuin haluaa. Onko puhelin mukavan tuntuinen kädessä? Miellyttävätkö näppäimet? Ja hyvin tärkeä juttu: saako laturin johdon helposti kiinni oikein päin, rikkomatta usb-aukkoa?
Ruotsalaiset edellä
Puhelintestimme tulokset löytyvät 3. joulukuuta Taloustaito-lehdestä. Kävi ilmi, että tälläkin bisnesalueella kilpakumppanimme ruotsalaiset olivat edellä. Uskon, että markkinoilla olisi kuitenkin tilaa myös hyvälle suomalaiselle senioripuhelimelle.
Nykyajan seniorit ovat erittäin osaavia teknologian käyttäjiä. Jos haluaa oppia lisää, vertaistukea tarjoavat yhdistykset eri puolilla Suomea.
Ajat ovat paljon muuttuneet siitä, kun oma 1920-luvulla syntynyt äitini vielä eli. Hän ei suostunut koskaan soittamaan lankapuhelimellaan matkapuhelinnumerooni. ”Katsos kun minä en osaa sellaiseen puhelimeen soittaa,” äiti perusteli.
Satu Alavalkama on Taloustaidon toimittaja.