Tuhannet avioliitot päättyvät Suomessa eroon joka vuosi. Silti ällistyin, kun haastattelemani matkailuyrittäjä tokaisi puhelimessa: ”Liekö sitten erottava tällaisten puolisoiden?” Ällistykseni aihe ei ollut rouvan suorapuheisuus, vaan eron syy. Se oli työttömyyspäiväraha.
Yrittäjärouva ei ollut oikeasti eroamassa. Hän vitsaili erosta siksi, että oli huolissaan puolisonsa työttömyysturvasta. Siippa on vakuutettu työntekijöiden työttömyyskassassa. Pariskunta epäili, että mies yrittäjän puolisona ei saisi ansiosidonnaista päivärahaa, jos työttömyys yllättäisi.
Tällaisia tapauksia oli sattunut pariskunnan kotiseudulla ennenkin. Muuallakaan se ei ole harvinainen ilmiö. Moni TyEL-vakuutettu yrittäjän puoliso maksaa turhaan vuosikaudet työntekijöiden työttömyyskassan jäsenmaksuja. Työttömyyden sattuessa kohdalle hänet katsotaan kuitenkin yrittäjäksi.
Tällöin ei päivärahaa tule. Eipä myöskään maksettuja kassan jäsenmaksuja saa takaisin. Harmi on silloin melkoinen.
Pelkkä yrittäjän kanssa naimisissa oleminen ei tee kenestäkään yrittäjää. Tilanne on kuitenkin toinen, jos puoliso omistaa osan perheyrityksestä, tai tekee siellä töitä. Haastattelemani yrittäjän mies omisti puolet maatilasta, jolla matkailuyritys toimii. Se oli syy heidän huoleensa työttömyysturvasta.
Kenet sitten työttömyysturvalaki katsoo yrittäjäksi? Sen kertoo lain kuudes pykälä. Määritelmät löytyvät myös työttömyyskassojen ja työeläkeyhtiöiden verkkosivuilta. Ne kannattaa lukea ja muistaa myös siinä vaiheessa, kun vaihtaa työpaikkansa vieraan palveluksesta perheyritykseen. Työttömyyskassat eivät tarkkaile yrittäjäasemaa jäsenensä puolesta.
Yrittäjien työttömyyskassojen maksut määräytyvät yrittäjän ilmoittaman YEL-työtulon mukaan. Ne ovat kuitenkin vain muutaman prosentin työtulosta. Taso on huomattavasti matalampi kuin itse YEL-maksu, joka humahtaa ensi vuonna jo 23,7–25,2 prosenttiin työtuloista.
Itsekin YEL-maksuja maksaneena muistan, että alimmalla mahdollisella työtulolla yrittäjäkassassa työttömyysturva olisi jäänyt peruspäivärahan tasolle. Kun ensi vuonna yrittäjäkassoissa alin työtulo nousee 12 500 euroon vuodessa, maksuilla alkaa saada jo ansiosidonnaista päivärahaakin.
Satu Alavalkama on Taloustaidon toimittaja.
Lue myös juttu "Mistä työttömyysturva yrittäjän puolisolle" 5.11. ilmestyneestä Taloustaidosta.