veronmaksajat.fi

Muistitko tarkistaa (vihoviimeiset) pääomanpalautukset?

Ulla Simola

Luulisi säästäjän sydäntä lämmittävän, kun sijoituksesta tupsahtaa tilille rahaa, josta ei edes tarvitse maksaa veroa.  

Tällaisia tupsahduksia ovat olleet pörssiyhtiöiden pääomanpalautukset, jotka ovat takavuosilta tuttuja Elisan, Orionin, F-Securen, Vaisalan, Cityconin ja monen muun pörssiyhtiön osakkeita omistaville. 

Etenkin vuosi sitten keväällä pääomanpalautuksia jaettiin ahkerasti, yli 15 pörssiyhtiössä. Niiden pitäisi nyt näkyä osakkeenomistajien veroilmoituksissa.  

Veroton tulo olisi liian hyvää ollakseen totta, eikä se olekaan: osakkeelle saatu pääomanpalautus menee verolle viimeistään silloin, kun myy osakkeen (ellei verotettavaa luovutusvoittoasi lasketa hankintameno-olettamaa käyttäen). 

Pääomanpalautus voi kuitenkin tarjota osakkeenomistajalle veroedun, koska verotus lykkääntyy. 

Pääomanpalautukset sekoitetaan helposti osinkoihin, mutta ne ovat kaksi eri asiaa. Mahdollisesta veroedusta huolimatta pääomanpalautukset ovat minusta vähän hankala juttu sijoittajalle – juuri verotuksessa. 

Sijoittajan pitää muistaa huolehtia, että palautukset tulevat ilmoitetuksi verottajalle (ohjeita ilmoittamiseen Veronmaksajien ja Verohallinnon sivuilla).

Nykyään pörssiyhtiöiden palautukset on usein merkitty veroilmoitukseen valmiiksi, mutta viime kädessä sijoittaja on aina itse vastuussa siitä, että kaikki on tullut oikein ja täydellisesti ilmoitettua. Esiin pitää kaivaa jokaisen osake-erän hankintameno ja laskea mahdollinen palautuksesta syntyvä luovutusvoitto.

Verottaja voi (jos tietää osakkeen hankintamenon) myös laskea valmiiksi, syntyykö pääomanpalautuksesta verotettavaa voittoa. Sijoittajan on syytä veroilmoituksesta tarkistaa, että voitto on laskettu oikein ja hänelle edullisimmalla tavalla.

Yleensä verotettavaa voittoa syntyy kuitenkin vasta, kun sijoittaja aikanaan myy osakkeen. Saadut pääomanpalautukset pitää vähentää osakkeen hankintamenosta. Silloin osakkeen verotettava myynti- eli luovutusvoitto kasvaa palautusten verran eli pääomanpalautuksesta maksetaan luovutusvoittovero.

Jos kaupasta tulee tappiota, tappiokin vastaavasti pienenee verotuksessa palautusten verran.

Tässä kaikessa on paljon muistettavaa ja huomioon otettavaa sijoittajalle. Mutta ei hätää, lakihan määrää sijoittajalle velvollisuuden pitää muistiinpanoja! Kun sijoittaja myy osakkeen, hän siis näppärästi tarkistaa kurinalaisesti hoidetuista mapeistaan (tai exceleistään tms.), onko hän vaikkapa 9, 8 tai 7 vuotta aiemmin saanut osakkeelle pääomanpalautuksia ja montako senttiä kulloinkin.

Ja kun hän laskee osakekauppansa verotettavaa luovutusvoittoa, hän muistaa vähentää kaikki palautukset osakkeen hankintamenosta.

Hänen pitää myös muistaa tarkistaa, miten hänen käyttämänsä osakevälittäjä on mahdollisesti kirjannut pääomanpalautukset sijoittajan omistuksiin. Onko palautukset ylipäätään merkitty? Vai onko osakevälittäjä jopa sijoittajan puolesta valmiiksi vähentänyt palautukset osakkeen hankintamenosta jo silloin, kun ne maksettiin?

Myös pääomanpalautusten ja osinkojen veroetujen vertailu on hankalaa, sillä pörssiyhtiöiden osinkoja on jo pitkään verotettu kevyemmin kuin luovutusvoittoja. Kaikissa tapauksissa pääomanpalautus ei tuo todellista veroetua sijoittajalle, vaikka se verotusta lykkääkin. Lopputulos riippuu muun muassa osakkeen hinnan kehityksestä ja siitä, miten pitkään sijoittaja on omistanut osakkeen.

Joskus pääomanpalautus saattaa sitä paitsi mennä verolle jo palautuksen maksuvuonna. Näin käy, jos yhtiön maksamat palautukset yhteensä ylittävät osakkeen hankintamenon eli summan, jonka sijoittaja on maksanut osakkeesta. Silloin palautuksesta syntyy heti verotettavaa luovutusvoittoa.

Sijoittaja joutuu pitämään vanhat pääomanpalautukset mielessään (ja niissä muistiinpanoissaan) niin kauan kuin omistaa osakkeet, joille palautusta on joskus maksettu.

Vastedes palautukset taitavat kuitenkin jäädä pörssiyhtiöissä vähiin. Vuodesta 2014 lähtien maksetut pääomanpalautukset nimittäin verotetaan samalla tavalla kuin pörssiyhtiöiden osingot eli samalla prosentilla ja heti maksuvuonna. Niitä ei tarvitse enää muistella ja laskea, kun myy osakkeen.

Useimmille piensijoittajille se on varmasti helpotus.

Ulla Simola on Taloustaidon toimituspäällikkö

Kirjoittajasta

Ulla Simola

Ulla Simola on Taloustaidon toimituspäällikkö. Seuraa @UllaSimola Twitterissä.

Blogeissa