”En halua kertoa julkisesti, että asioin TE-toimistossa. Kaikki ajattelevat, että vain huonot ihmiset ovat työttömiä. Hyvillä on työpaikka,” vastasi hyvin koulutettu ja ammattitaitoinen nainen haastattelupyyntööni. Näin siis monet ihmiset kokevat edelleen, huolimatta nykyisistä joukkoirtisanomisista.
Olimme toimituksessa toivoneet, että työnhakijat esiintyisivät mielellään mediassa. Onhan julkisuudesta apua työnhaussa: nokkelat työnhakublogit ja Facebook-sivut ovat avanneet monien työpaikkojen ovia. Eläviä esimerkkejä tästä löytyy Tom Laineen ja Teija Hoppen uudesta Työnhakuoppaasta.
Nyt myös TE-toimiston palvelut ovat sähköistyneet. Siksi Taloustaito halusi tietää, miten hyvin ne palvelevat asiakkaita.
Yhden vastauksen antoi Suomen sosiaali ja terveys ry (SOSTE), joka kysyi asiasta Sosiaalibarometrissaan TE-toimistojen johtajilta ja palvelujen esimiehiltä. Heidän mielestään verkko palvelee parhaiten koulutettuja ja motivoituneita työnhakijoita. Pitkäaikaistyöttömät, maahanmuuttajat ja osatyökykyiset eivät löydä verkosta tarpeeksi tietoa ja tukea, arvioivat vastaajat.
Vierailu paikalliseen TE-toimistoon osoitti, että tilanne ei ole niin synkkä kuin Sosiaalibarometri väittää. Toimistossa oli tarjolla runsaasti asiakaspäätteitä. Niiden äärellä päivysti reipas asiantuntija. Alkuun pääsi, jos tuli paikalle ja pyysi apua.
Silmäys TE-toimiston Oma asiointi -palveluun kertoi, että verkkoon on koottu samaan pakettiin kaikki tarvittava ilmoittautumisesta cv:n täyttöön, työnhakuun ja koulutukseen. Suurin kynnys palveluun kirjautumiseen on verkkopankkitunnusten puute. Silloin asiointi hoidetaan perinteiseen tapaan paperikaavakkeilla.
Työn hakemisen ydin ei sähköistymisen myötä ole muuttunut, sanoi TE-toimiston asiakas, jolla oli kokemusta työnhausta jo 90-luvun laman ajalta.
”Sinun on edelleen oltava itse erittäin aktiivinen,” hän totesi.
TE-toimiston asiakkaaksi rekisteröityminen kannattaa, eikä sitä ole mitään syytä lykätä. Vaikka työnantaja olisi hyvästellyt erorahalla, työnhaku on aloitettava heti, jos mielii myöhemmin saada työttömyysetuuksia. Esimerkiksi ansiosidonnainen päiväraha tarjoaa hienoja mahdollisuuksia myös osapäiväiseen opiskeluun ja työntekoon.
Työllistyminen voi olla odottamattoman pitkä projekti, kun yhtä vapaata tehtävää hakee helposti 150–250 pätevää henkilöä. Nämä luvut tuntuvat oudoilta, jos työttöminä olisivat vain huonot ihmiset, kuten tapaamani työnhakija pelkäsi.
Jos haluat käytännön tietoa TE-toimistossa asioinnista tai ansiosidonnaisen päivärahan hakemisesta, sitä löytyy toukokuun painetusta Taloustaidosta.
Satu Alavalkama