Jos sinulla on pankkitili, et ole vain kuluttaja ja säästäjä, vaan myös sijoittaja.
Jos tililläsi on rahaa hiukankin yli välttämättömien juoksevien menojesi, olet tehnyt sijoituspäätöksen. Olet sijoittanut rahasi tilille. Vaikka tilin korko olisi pyöreä nolla, tili on sijoitus – se on vain surkean huono sellainen!
Jos käyttelytilin lisäksi olet avannut säästö- tai sijoitustilin tai peräti määräaikaistalletuksen, olet sijoittaja – ilman vähäisintäkään jossittelua.
Vaikuttaa kuitenkin siltä, että useimmat ihmiset, joilla on säästöjä, eivät pidä itseään sijoittajina.
■ Osa heistä ajattelee, että sijoittamisessa on jotain syntistä ja hämärää, kähmylöintiin, pelaamiseen ja epäeettiseen oman edun tavoitteluun viittaavaa.
■ Osalle ”sijoittaminen” tarkoittaa osakkeiden ostamista pörssistä. Jos siis osakkeita ei ole, ei ole sijoittaja.
■ Suurin osa taitaa kuitenkin vain ajatella, että sijoittaminen vaatii isoja rahoja: ”Ei minulla ole rahaa sijoittaa.”
Väärin. Pienelläkin rahalla tehdään sijoituksia. Ja vähiä rahojaan sijoittavan on vielä tärkeämpää ymmärtää, mitä hän rahoillaan tekee, kuin sellaisen, jolla on millä mällätä.
Mitä väliä sillä sitten on, puhutaanko säästämisestä vai sijoittamisesta?
Täysin epätieteellisen, mutta pitkään toimittajakokemukseen perustuvan käsityksen mukaan erittäin moni ”säästäjä” sivuuttaa kaiken sellaisen aineiston, jossa puhutaan ”sijoittamisesta”. Paljon hyödyllistä tietoa jää silloin saamatta.
Kuitenkin osa näistä säästäjistä panee omassa pankissaan rahojaan rahastoihin, sijoitusvakuutuksiin, eläkevakuutuksiin, kapitalisaatiosopimuksiin, pääomaturvattuihin sijoitusobligaatiohin ja indeksilainoihin ja muihin joukkolainoihin – tuotteisiin, jotka ovat usein niin monimutkaisia että karmii.
Yllättävän moni ei myöskään tule ajatelleeksi, että osakerahastoonkin tehty sijoitus on osakesijoitus, vaikka osakkeita ei ole ostettu itse suoraan pörssistä.
Kuulemani mukaan pankit ovat samantyyppisten ongelmien edessä kuin tiedotusvälineet: säästäminen kiinnostaa paljon useampia kuin sijoittaminen.
Vaikka ymmärrän probleeman, paheksun esimerkiksi Nordean nettisivuillaan tekemää ratkaisua. Nordean Säästöt-välilehden osiot on nimetty näin:
-Säästämisen tilit
-Rahastot
-Joukkolainat ja sijoitusobligaatiot
-Ja vasta noiden jälkeen: Sijoittaminen! Tässä osiossa puhutaan mm. osakkeista, kapitalisaatiosopimuksista, säästöhenkivakuutuksista, ETN:istä ja online-kaupankäynnistä.
Tällainen on omiaan entistä enemmän hämärtämään ihmisten käsitystä sijoittamisesta.
Ulla Simola