veronmaksajat.fi

Pelkään, että paras jakso sijoitusmarkkinoilla on ohi

Aarni Pursiainen

Talous ja myös arvopaperimarkkinat kulkevat tyypillisesti muutaman vuoden sykleissä. Olen huolestuneena seurannut markkinoita kesän ajan ja minulla on kasvava aavistus, että tämän taloussyklin parhaat tuotot ovat nyt takanapäin. Syitä kasvavaan pessimismiin on useita.

Monet osakemarkkinat ovat teknisesti laskussa. Olen Dow-teorian kannattaja. Tässä teoriassa 200 päivän liukuva keskiarvo osoittaa onko markkina nousussa vai laskussa. On tärkeätä huomata, että näin pitkä huomioväli antaa osto- ja myyntisignaaleja usein vain vuosien välein, joten myyntisignaali on asia, joka kannattaa ottaa vakavasti. Jos katsomme esimerkiksi HEX-, Eurostoxx-50 tai DAX-indeksejä, ovat ne 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella. Dow-teorian mukaisesti markkinat ovat siis alkaneet laskun.

Samantyyppinen huolestuttava signaali on myös High Yield -lainojen marginaalin kesällä alkanut leventyminen. High Yield -markkina on luonteeltaan trendaava. Kun markkinaspread ottaa joko kaventumis- tai leventymistrendin, se yleensä jatkaa tällä kehitystrendillä useamman vuoden. Myös tämä markkina kävi kesällä noin 300 pisteessä, mistä se on aloittanut leventymisen (jota ainakin pessimisti kutsuu trendiksi).

Toinen merkittävä asia on osakkeiden arvostustaso. Lähes kaikki länsimarkkinat ovat täyteen arvostettuja. Esimerkiksi HEX:n tämän vuoden p/e on 17,5 ja S&P500:n p/e on 16,4 ja osinkotuotto jää noin 2 prosentin tuntumaan.

Tämä on aika kova arvostustaso, kun otamme huomioon, että tuloskasvu erityisesti Euroopassa jäi varsin vaatimattomaksi ja viimeisimmät talousluvut kertovat karua kieltä Euroopan hidastumisesta, joka on jo levinnyt myös Saksaan. Suomessa ei ole noususuhdannetta ollutkaan.

Markkinat ovat jo joitakin vuosia eläneet erityisesti Euroopassa toivossa, että "nousu käynnistyy viimeistään syksyllä". Kun otamme huomioon Venäjä-pakotteiden aiheuttaman talouden väistämättömän hidastumisen ja Euroopan hauraan noususuhdanteen haavoittuvuuden, en usko että mitään yritystulosten- tai talouden elpymistä koetaan lähiaikoina.

Osasyyllisenä pidän myös vaisua EKP:tä, joka ei ole ryhtynyt tekemään tosissaan sellaisia toimenpiteitä, jotka katkaisisivat deflaation ja heikon talouskasvun kierteen. Jotain karua tulevaisuuden kasvu- ja inflaatioympäristöstä kertoo Saksan 10 vuoden korko, joka on tippunut alle 1 prosentin. Näin alhaiseen tuottoon ostaminen kielii joidenkin sijoittajien äärimmäisestä pessimismistä ja turvasatamakysynnästä.

Kirjoitin aikaisemmin blogeissani sekä Japanin, että Suomen talousongelmista hieman laajemmin. Valitettavasti minun on todettava, että kehitys on jatkanut huonoon suuntaan, eikä tilanne luultavasti ainakaan parane lähiaikoina.

Onneksi oikeaan suuntaa kulkeviakin talouksia on. USA:n talous ja pörssikurssit ovat kehittyneet mukavasti, eikä Euroopan kaltaisia teknisiä myyntisignaaleita ole. Saman koskee myös Aasian tiikereitä ja erityisesti Kiinaa. Lisäksi myös Saudi-Arabia avaa osakemarkkinansa ensi keväänä, mikä nostaa alueen osakkeita kasvavan indeksisijoittajakysynnän ansiosta.

Syksyn mielenkiintoisin kysymys onkin, kestävätkö harvalukuiset nousumarkkinat paineen, jonka Euroopan lasku aiheuttaa? Kuten otsikossa ennustin, pelkään, että lasku Euroopassa on alkanut. USA ja Aasia voivat selvitä hidastuvaa Eurooppaa vastaan jonkin aikaa ainakin suhteellisesti paremmin, mutta lopulta myös nämä markkinat taipuvat laskuun, ellei Eurooppa toivu. 

Aarni Pursiainen on Henki-Fennian sijoitusjohtaja ja Fennian arvopaperijohtaja

 

Kirjoittajasta

Aarni Pursiainen

Aarni Pursiainen on Fennia Varainhoidon arvopapereista vastaava johtaja.

Blogeissa