veronmaksajat.fi

Pitäisikö nyt innostua pörssistä?

Ulla Simola

Lähiaikoina tililleni tupsahtaa todennäköisesti hieman rahaa Pohjola Pankin osakkeista.

OP-Pohjola veivaa osuuspankkiyhteisön rakennetta uuteen uskoon ja on tehnyt ostotarjouksen ryhmän pörssiyhtiön Pohjola Pankin osakkeista. Valtaosa osakkeenomistajista on hyväksynyt tarjouksen.

Tarjoushinta oli minun mielestäni antoisa. En silti ole innoissani. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Pohjola Pankin pörssitaival päättyy. OP-Pohjolan pankkitoimintaan ei siis enää voi sijoittaa pörssissä. Mihin nyt sijoittaa Pohjolan osakkeista saatavat rahat?

Pohjola-pottini on pikkuruinen, joten ei sen sijoittamisesta suoranaista ahdistusta synny. Haluan kuitenkin pitää summan pörssiosakkeissa, joten täytyy ruveta katselemaan sopivia kohteita pörssilistalta.

Kotimainen listamme vain tuntuu hälyttävän kuihtuvalta. Pohjola Pankki lähtee, Tiimari meni nurin, Elcoteq hävisi… Rautaruukki on yhdistymässä ruotsalaiseen SSAB:hen. Rautaruukin on kerrottu jatkavan rinnakkaislistattuna Helsingin pörssissä, mutta miten kauan?

Ja tällä viikolla on kuultu spekulaatioita vielä Metsonkin myymisestä.

Onneksi pieniä elonmerkkejäkin on alkanut ilmaantua. Valmet ja Munksjö ovat jakautumisen tulosta, mutta kokonaan uusia tulokkaita ovat esimerkiksi First North -listan Siili ja Taaleritehdas ja tällä viikolla listautumisantinsa järjestänyt Verkkokauppa.com.

Ehkä olen turhan pessimistinen ja rajoittunut. Sopivia sijoituskohteita löytyy, jos asiaan paneutuu ja niitä haluaa löytää. Osakesäästäjien Keskusliiton ja Pörssisäätiön tuoreen sijoittajabarometrin mukaan ainakin aktiiviset osakesäästäjät ovat löytäneet: kuuden viime kuukauden aikana heistä 64 % on lisännyt osakesijoituksiaan.

Seuraavan puolen vuoden aikana vielä isompi osa, 68 %, aikoo lisätä osakesijoituksiaan.

Barometrikyselyyn vastasi noin 2 000 Osakesäästäjien Keskusliiton jäsentä ja Pörssisäätiön uutiskirjeen tilaajaa.

Kyselyyn vastanneiden mielestä kiinnostavimpien pörssiyhtiöiden kärkikymmenikössä ovat tällä hetkellä Kone, Nokia, Fortum, Sampo, Neste Oil, Nordea, YIT, Outotec, Wärtsilä ja Nokian Renkaat.

Saattaa olla, että noista löydän itsellenikin jotain sopivaa.

Valinnan aika on, kunhan rahat Pohjolan osakkeista tulevat. Ennen sitä iloitsen jo etukäteen siitä, että pystyn Pohjolan myyntivoitosta vähentämään vanhan, rahastokaupasta syntyneen tappioni tai ainakin osan siitä. Vähennysmahdollisuuden ansiosta tappioni kevenee parhaassa tapauksessa vajaalla kolmanneksella eli pääomatuloveroprosentin (30) verran.

Myin tappiollisen rahastosijoituksen vuonna 2010. Sattumalta juuri siitä vuodesta lukien tappioiden vähentämisaika pidennettiin kolmesta viiteen vuoteen. Tappion voi vähentää sen syntymisvuonna tai viitenä seuraavana vuonna.

En todellakaan harjoittanut tietoista verosuunnittelua, vaan olin vain toiveikkuuttani – tai päättämättömyyttäni – lykännyt tappiollisen rahaston myyntiä aivan liian pitkään. En edes kuvitellut missään vaiheessa saavani voittoja, joista tappion voisi vähentää.

Nyt tuota voittoakin sitten tulee – omista toimistani riippumatta!

Ulla Simola on Taloustaidon toimituspäällikkö

Kirjoittajasta

Ulla Simola

Ulla Simola on Taloustaidon toimituspäällikkö. Seuraa @UllaSimola Twitterissä.

Blogeissa