”Äärimmilleen kiristetty verotaakka on näännyttänyt pöhöttyneen julkisen sektorin elättäjinä toimivat kotitaloudet ja yritykset.” Näin tanakkaa tekstiä päästelee sijoittaja ja sijoituskirjailija Kim Lindström tuoreimmassa Nordnetin blogissaan, jossa hän kirjoittaa verotuksesta.
Kim Lindström on ollut pitkään huolissaan siitä, mihin Suomen verotus on menossa ja miten veroratkaisut vaikuttavat maan talouden tilaan.
Blogikirjoitus luo kehityksestä synkän kuvan. Lindström kritisoi valtiovarainministeri Jutta Urpilaista nykyisen veropolitiikan moottorina, mutta uumoilee, että yhä synkempää saattaa olla luvassa nyt, kun SDP:n puheenjohtajaksi tuli Antti Rinne.
Suomen nykyinen, historiallisen pitkä lama on pitkittynyt ja syventynyt hallituksen veronkiristyspolitiikan vuoksi, Kim Lindström sanoo.
Hän kritisoi ”solidaarisuusveroja”, perintöveron koventamista, osakesäästäjien verotuksen kiristyksiä sekä sitä, että pörssiyhtiöitä ja listaamattomia yhtiöitä kohdellaan eri tavalla verotuksessa. ”Listautumiskynnys on keskeinen syy pääomamarkkinoidemme rappiotilaan.”
Ongelma on myös veropolitiikan ailahtelevuus. ”Jokaisella verovelvollisella on sivistysvaltiossa oikeus edellyttää verottajalta ennakoitavuutta, koska sijoituksia tehdään vuosiksi”, Kim Lindström kirjoittaa.
Bloginsa otsikossa hän kysyy, onko Suomesta tehty himoverottajan paratiisi. ”Huolestuttavaa on, että jopa Ruotsi, jota ei todellakaan tunneta matalan verotuksen maana, alkaa näyttää veroparatiisilta suomalaisten silmissä.”
Ulla Simola on Taloustaidon toimituspäällikkö