veronmaksajat.fi

Sijoitus se on ravipollekin

Riitta Rimmi

Ostaa rytkäytin sitten ravurin. En nyt sentään ihan koko pollea yksin, vaan osuuden ravikimpasta. Se maksoi 100 euroa 800 osallistujan kimpasta, ja tällä rahalla saa seurata hevosensa pärjäämistä kaikkine kulunkeineen noin kolmen vuoden ajan.

Tämän ravikimpan hevosta ei sinänsä ole vielä olemassakaan. Lämminverivarsa kimpalle ostetaan Ypäjän hevoshuutokaupasta 12. syyskuuta. Valinnan tekee hevosen tulevasta valmennuksesta vastaava Tapio Mäki-Tulokas. Kimpan budjetin mukaan hevonen saa maksaa enintään 20 237 euroa. Loput rahoista eli hieman vajaat 60 000 euroa menevät sitten hevosen eri kuluihin.

Ravureiden kimppaomistus Suomessa on kasvanut kovaa vauhtia: yhä useampi haluaa mukaan raviurheilun maailmaan myös hevosen omistamisen kautta. Kulunkien riskiä jaetaan sillä, että hevosen hankintaan ja kalliiseen ylläpitoon ja valmennukseen ei tarvitse satsata rahojaan yksin.

Minun valintani oli ostaa osuus lämminverivarsasta Raviliigan kautta. Se on viime kesänä lanseerattu uusi hevosen omistamisen malli, josta oppia on saatu Ruotsin huippusuositusta Rikstravetista. Kokemukset Raviliigasta olivat heti kättelyssä niin hyvät, että sitä jatkettiin myös tänä vuonna, kun osuudet hevosista loppuivat ensimmäisenä vuonna jopa kesken.

Raviliigaa käytännössä toteuttaa Hippolis eli Hevosenomistamisen kehittämishanke yhteistyössä raviratojen sekä tänä vuonna myös Suomen Ratsastajainliiton kanssa. Tavoitteena on lisätä kiinnostusta hevosen omistamiseen, madaltaa kynnystä ryhtyä hevosen omistajaksi, lisätä hevosen omistamisen arvostamista ja luoda yhteiset pelisäännöt kimppaomistamiseen.

Raviliigassa on tänä vuonna valittavana osuuksia seitsemästä joukkueesta, jotka määräytyvät raviradoittain. Minä valitsin osuuden Raviliiga Forssa 2014:sta. Raviliiga on muihin hevosen yhteisomistamisen malleihin sikäli riskitön, että kulunkeja on vain tasan se satanen per nuppi, jolla katetaan hevosen valmennus, ylläpito ja kilpaileminen. Toki osuuksia voi ostaa halutessaan useampiakin.

Kun kyseessä on varsa, aivan heti se ei ala koluta kisoja, vaan valmennus vie oman aikansa. Ravikimpassa pääsee sitten seuraamaan nuoren hevosen kouluttautumista ja valmentautumista kohti kilpauraa. Saa seurata läheltä hevosen kehitystä sekä arkea ja tietenkin myöhemmin jännittää sen pärjäämistä kilpailuissa.

Kun kolmisen vuotta on kulunut, hevonen joko myydään tai sitten jos halukkuutta on, ravikimppa jossakin muodossa jatkaa edelleen sen omistajana. Hyvällä tuurilla hevosen arvo on noussut tuntuvasti ja jos se on juossut voittorahaa, siitäkin hyötyvät rahallisesti kaikki kimpassa mukana olevat.

Ennen muuta kuitenkin hevosen omistaminen maltillisella panoksella on mielenkiintoinen ja kiva harrastus. Tunne on myös vähän sama kuin omistaisi osakkeita pörssiyhtiöstä. Firma tai hevonen tuntuvat omilta, vaikka omistaisi vain muutaman häntäjouhen.

Raviurheilu kaikkinensa on kasvattanut jatkuvasti suosiotaan Suomessa. Esimerkiksi joka kesä järjestettävät Kuninkuusravit on yksi suurimmista kesätapahtumista, joka kerää kymmeniä tuhansia katsojia. Tänä kesänä Kuninkuusravit järjestetään Porissa 1.-3. elokuuta.

Riitta Rimmi on Taloustaidon toimituspäällikkö

Kirjoittajasta

Riitta Rimmi

Riitta Rimmi on Taloustaidon toimituspäällikkö.

Blogeissa