veronmaksajat.fi

Valinnanvapautta veroeuroilla

Anssi Kujala

EU-vaalit ovat sunnuntaina. EU on tuonut paljon hyvää. Yksi sellainen on vuoden 2014 alussa voimaan tullut laki rajat ylittävästä terveydenhuollosta, jolla pantiin toimeen EU:n ns. potilasdirektiivi. Lakiuudistus lisäsi valinnanvapautta niin, että potilas voi saada kiireetöntä hoitoa julkisen terveydenhuollon asiakkaana missä tahansa Suomessa eikä vain omassa kotikunnassaan. Sama koskee hoidon saantia toisessa EU- tai Eta-valtiossa. Laki vahvistaa yleistä näkemystä siitä, että kansalaiset osaavat päättää itselleen tärkeistä asioista.

Moni suosii kotisairaalaa jatkossakin, mutta enää se ei ole ainoa vaihtoehto. Valinnanvapaus on jo nyt saanut sairaalat kiinnittämään huomiota palveluidensa markkinointiin. Suomessa on toistaiseksi vain vähän vertailukelpoista tietoa eri sairaaloista. Uudistuksen myötä hoidon laatua ja hintaa sekä hoitoon pääsyn odotusaikoja vertaillaan entistä enemmän. Terve kilpailu nostaa laatuvaatimuksia, vaikuttaa hintoihin ja parantaa palvelun saatavuutta.

Mielestäni valinnanvapauden rajaaminen julkiseen terveydenhuoltoon on vain välivaihe. Jotta valinnanvapaus aidosti toteutuisi, sen tulee laajentua koskemaan myös yksityistä terveydenhuoltoa. Tutkimusten mukaan kansalaiset haluaisivat uudistaa sote-palveluita rohkeammin ja hyödyntää sähköisiä palveluita paljon enemmän kuin poliittiset päättäjät tällä hetkellä kuvittelevat ja mihin palvelujärjestelmämme tarjoaa mahdollisuuden.

Voimassa oleva palvelusetelilaki mahdollistaa jo nyt palveluiden ostamisen yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Tällä hetkellä palveluseteliä käyttää noin 170 kuntaa. Palvelusetelin arvo voi kattaa ostetun palvelun kokonaan tai osittain, jolloin kuntalainen maksaa palveluntuottajalle omavastuuosuuden. Palvelun ostopäätöksen tekee asiakas eli kuntalainen, ja jos hän ei ole tyytyväinen saamaansa palveluun, hän äänestää jaloillaan.

Oikeus hakea terveyspalveluja julkiselta tai yksityiseltä sektorilta johtaa valtavaan asenteelliseen ja rakenteelliseen muutokseen.

Nämä muutokset pakottavat terveydenhuoltojärjestelmämme täysremonttiin. Kuntienkin on kyettävä laskemaan hintalappu omalle palvelutuotannolleen, kiinnitettävä huomiota laatuun, kehitettävä työskentelytapoja ja myös markkinoitava hyviä tuotteitaan.

Valinnanvapaudessa ideana on, että raha seuraa asiakasta. Jos asiakas on tyytyväinen, hän voi käyttää seuraavalla kerralla samaa palveluntuottajaa. Jos palvelu ei miellytä, voi hän vaihtaa paikkaa ja viedä rahat mukanaan. Näin kuntalainen saa vastinetta veroeuroilleen ja toisaalta vertailukelpoista tietoa siitä, mistä hänen kannattaa palvelusetelillä palvelunsa hankkia.

Valinnanvapaus on hyvä pitää mielessä, kun tulevana sunnuntaina käy vaaliuurnalla. Ei ole samantekevää, keitä EU-parlamenttiin valitsemme. Esimerkiksi Suomen Yrittäjien vaalikoneessa kaikki puolueet olivat yhtä mieltä siitä, että pk-yrityksille on tarjottava paremmat mahdollisuudet osallistua julkisiin palvelu- ja tavarahankintoihin. Varmista ennen äänestämistä oman ehdokkaasi näkemys!

Anssi Kujala on Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja

 

Kirjoittajasta

Anssi Kujala on Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja. Seuraa @Anssi_Kujala Twitterissä.

Blogeissa