Millaisia asioita salkunhoitajat seuraavat kesäisin? Yleisesti kesätutkalla ovat yritysten tulokset ensimmäiseltä vuosipuoliskolta. Yllätyksiä voi tulla, jos kuluttajat ovat pitäneet lompakoistaan kiinni alkuvuoden aikana. Pääsääntöisesti yritykset ovat kuitenkin hyvässä tuloskunnossa. Vakavaraisuuttakin on parannettu selvästi. Finanssikriisin opetus oli selvä: ei kannata nojata liikaa ulkopuolisiin rahoittajiin.
Ulkomaisilta yrityksiltä välittyy selkeästi positiivisempi kuva taloudesta kuin Suomen uutisista. Venäjän läheisyys ja vaikutus, vanhan Nokian jättämä lovi ja vientiyritysten hintakilpailukyvyn hiipuminen. Nämä tekijät luovat pilviverhoa, jota kansainväliset yritykset eivät kohtaa.
Katse etelään ja itään
Vieläkin tärkeämpää kesäseurattavaa tulee politiikan suunnalta.
Kreikka roikkuu takiaisen tavoin mukana, halusi tai ei. Sen noin 310 miljardin euron suuruisesta velasta yli puolet on eurooppalaisten julkisten tahojen hallussa. Jonkinlainen järjestely, hallittu tai ei, tuntuu väistämättömältä. Euroopan maille Kreikan pysyminen Natossa ja Euroopan unionissa lienee tärkeämpää kuin pysyminen eurossa. Syy Kreikan pitämiseen eurossa voidaan nähdä myös toisinpäin: Jos Kreikka jättää euron ja ottaa uuden, devalvoituneen drakman käyttöön, Kreikan talous voi lähteä siitä niin selvään nousuun, että se kannustaisi muitakin reunamaita lähtemään. Muistamme, miten Suomen talous toistuvasti käännettiin nousuun D-vitamiinin eli devalvaatioiden kautta.
Myös Venäjää on syytä pitää silmällä. Arvaamaton tuntuu olevan yleisin sana, jolla Venäjän toimia lännessä kuvataan. Yhdysvallat uskoo, että Venäjä arvioi pakotteiden vaikutusta taloudellisten seurausten kautta. Viestit Venäjältä tuntuvat painottavan valta-aseman palauttamista, ja se on hyvinkin valmis taloudellisiin uhrauksiin tavoitteisiinsa päästäkseen.
Yhteenvetona voisi todeta, että yritykset voi hetkeksi unohtaa kesälomilla, politiikkaa ei.
Tom Liljeström on LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja
Artikkeli on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 17.6.2015