Yhdysvaltain keskuspankki päätti lykätä koronnostoa syyskuussa. Päätöstä perusteltiin kansainvälisen talouden riskeillä, jotka ovat ensisijaisesti Kiinassa. Tässä saattoi mennä mahdollisuus korkojen nostolle.
Koska Kiinan ongelmien taustalla on liian pitkään jatkunut kevyt rahapolitiikka, ei ole ollenkaan selvää, että talous voidaan elvyttää kuntoon. Kevyt rahapolitiikka johtaa rahoituksellisten olosuhteiden kiristymiseen ylivelkaantuneen ja yli-investoineen yrityssektorin velkariskien noustessa ja hinnoitteluvoiman heikentyessä. Tuottajahitojen ollessa deflaatiossa yrityssektorin reaalikorko on noussut kestämättömälle kymmenen prosentin tasolle. Raskaan teollisuuden tulokset ovatkin kääntyneet kovaan pudotukseen eikä massairtisanomisilta vältytä.
Kiinan ongelmia ei voida korjata fiskaalielvytyksellä, koska pääoman tehokkuuden laskettua velan määrä kasvaa selvästi taloutta nopeammin. Merkittävään fiskaaliseen elvytykseen ei siis ole varaa vaarantamatta rahoituksellista vakautta.
Pelkkä koron laskeminen ei käy, koska se kiihdyttäisi pääomavirtoja ulos. Valuuttavaranto on jo lähtenyt hupenemaan vauhdilla, joten valuutan puolustaminen suuressa ulosvirtauksessa kiihdyttäisi valuuttavarannon hupenemista entuudestaan ja synnyttäisi mielikuvan kriisistä.
Jos korkoa lasketaan ja valuutan annetaan devalvoitua, velkaongelma helpottuisi ja vientiyritysten kilpailukyky paranisi. Kun efektiivinen valuuttakurssi on vahvistunut ennätyksellisen paljon viimeisen viiden vuoden aikana, valuutan heikentämiseen on myös taloudelliset perustelut.
Muulle maailmalle devalvaatiot tarkoittaisivat jo liikkeellä olevan deflaatioaallon vahvistumista. Raaka-aineiden hinnat laskisivat edelleen ja yleisesti kehittyvissä talouksissa valmistettavien tavaroiden hinnat laskisivat.
Jos Kiinan devalvaatiot hyväksytään, markkinamalli lähtee korjaamaan muualla heikkoja rakenteita ja muut maat kärsivät deflaatioaallon nahoissaan. Jos muut keskuspankit reagoivat Kiinan devalvaatioihin devalvoimalla omia valuuttojaan, korjausten taakka siirtyy eteenpäin ja taloudelliset ongelmat muuttuvat yhä poliittisemmiksi.
Kuluvan vuoden globaalia kasvuennustetta on jo laskettu kehittyvien talouksien ongelmien takia. Koska Kiinan velanhoito on muuttumassa aina vain työläämmäksi, ensi vuoden kasvuennusteet ovat vaarassa laskea.
Yhdysvaltain talouden ennakoivat aktiviteettimittarit ovat heikentyneet niin paljon, että taantuman mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Kahdeksan ultrakevyen vuoden jälkeen korot ovat edelleen nollassa. Keskuspankki on ajanut itsensä tilanteeseen, jossa sen tehokas arsenaali on olematon seuraavan taantuman vastaisessa taistelussa. Osakemarkkinat jaksavat kuitenkin yhä uskoa, että kevyt rahapolitiikka on ratkaisu ongelmiin.
Jussi Hyöty työskentelee Elite Varainhoidon päästrategina