veronmaksajat.fi

Kukaan meistä ei ole keskiarvo

Matias Möttölä

”Paljonkos osakkeista sitten pitäisi odottaa tuottoa?” Tämän kysymyksen kuulee finanssialan ammattilaisena usein. Siihen on olemassa perusvastaus, joka lupsahtaa monelta sen kummemmin miettimättä. Vastaajasta riippuen se on jokin luku 7 ja 10 prosentin vuosituoton väliltä.

Mutta mistä luvusta on oikeastaan kysymys? Tyypillisesti keskituotto kertoo Yhdysvaltain suurista yhtiöistä saadun kokonaistuoton (osingot mukaan lukien) ennen veroja ja sijoittamisen kuluja, ja hyvin pitkältä ajalta. Morningstariin kuuluvan Ibbotson-yhtiön data alkaa vuodesta 1926. Geometrinen keskiarvo on ollut Yhdysvalloissa 10,08 prosenttia vuotta kohden, laskelma Ibbotsonin tiedoista kertoo.

Keskiarvo on kuitenkin vain keskiarvo. Osakemarkkinoiden tuotot heiluvat usein kaukana keskiarvosta.

Jos sijoittaa viideksi vuodeksi, on Yhdysvaltojen kuukausitason havaintojen perusteella päätynyt seitsemän prosentin tai parempaan vuosituottoon vain kahtena kolmesta ajanjaksosta 1926-2015. Kääntäen: on ollut yhden mahdollisuus kolmesta että sijoittaja on jäänyt alle seitsemään prosenttiin, ja useilla viiden vuoden jaksoilla tuotto on ollut miinusmerkkinen.

Mitä pidemmäksi aikaväli venyy, sitä paremmin sijoitustuotot asettuvat keskiarvon lähelle. Mutta on varmasti monelle yllätys, miten pitkäksi aikaväli täytyy venyttää ennen kuin voi historian valossa sanoa seitsemän prosentin tuoton olevan jollakin tavalla ”varma”.

Sillä 15 vuoden sijoitusaika ei ole tuonut kuin 75 prosentin todennäköisyyden, että pääsee seitsemään prosenttiin tai yli, Ibbotsonin data paljastaa. Mutta kun sijoitusaikaa venytetään 20 vuoteen, on alle seitsemän prosentin tuloksia enää alle kymmenesosa. Kun sijoitusaika on 25 vuotta, ollaan jo 97,5 prosentin todennäköisyydellä seitsemän prosentin tuotossa tai sen yli. Kymmenen prosentin vuosituottoonkin päästään jo 66 prosentissa havainnoista. Mutta onko sellainen osumatarkkuus riittävä, että tilastoja tuntemattomalle voi kerto osakkeiden odotetun tuoton olevan kymmenen prosenttia?

Historia kertoo meille, että sijoitusajan pituuden lisäksi historiallisella jaksolla on suuri vaikutus. Jos olemme sattuneet olemaan markkinoilla heikkona aikakautena, tuotto voi jäädä selvästi historiallisesta keskiarvosta. Kymmenen vuoden osakesijoituksen tuotto oli viimeksi yli kymmenen prosentissa vuonna 2005. Sen jälkeen kymmenen vuoden sijoituksesta on jäänyt välillä jopa tappiolle – ennen kuin kulut ja ajoitusvirheet otetaan edes huomioon.

Syntymäpäiväämme emme voi vaihtaa. Mutta mitä pidemmän aikaa pääsemme kerryttämään osaketuottoa, sitä varmempia voimme olla siitä, että pääsemme jonnekin keskiarvon tietämille, jos emme muuten töppäile.

Mikäli haluat perehtyä pitkän ajan tuottotilastoihin tarkemmin, löydät  numeroita Morningstarin artikkelista ”Tällaisia osaketuotot ovat olleet” 

Matias Möttölä on Morningstarin rahastoanalyytikko ja Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja

 

Kirjoittajasta

Matias Möttölä on Morningstarin rahastoanalyytikko ja Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja. Seuraa @matiasmottola Twitterissä.

Blogeissa