veronmaksajat.fi

Kuuluuko nyt yrittäjän ääni?

Anssi Kujala

Päättyvä viikko on ollut vauhdikas. Yhteiskuntasopimusneuvottelut kariutuivat vakavan yrityksen jälkeen keskiviikkona. Torstaina kerrottiin hallituspohja ja ohjelman rakentaminen alkoi perjantaina.

Nyt hallitusta sorvaavien puolueiden 124 kansanedustajasta peräti 40 on yrittäjätaustaisia. Kolmasosalla hallituspuolueiden kansanedustajista on siis omakohtaista kokemusta yrittäjyydestä, vaaleissa puhuttiin yrittäjyydestä poikkeuksellisen paljon ja selkeitä lupauksia kuultiin. Hallitusohjelmaa tehdään – ja nyt jää nähtäväksi miten se yrittäjän ääni kuuluu.

Yhteiskuntasopimuksen mentyä karille nyt ensisijaisesti vaaleilla valitut poliitikot ottavat vastuun Suomen tulevaisuudesta. Vaikka sopimusta ei syntynyt, edelleen on ratkaistava millä keinoilla saamme aikaan kaivatun 5 %:n tuottavuushypyn suomalaisen työn, julkisen sektorin ja yritystoiminnan kilpailukyvyn parantamiseksi.

Osallistuin tällä viikolla kunnallisjohdon seminaariimme Kuopiossa. Läsnä oli 800 suomalaisten kuntien johdon edustajaa ja yrittäjävaikuttajaa. Seminaarin teemoissa ja käytäväkeskusteluissa korostuivat kunta- ja aluekehityksen lisäksi myös alkavan hallituskauden keskeiset kysymykset: yrittäjyyteen kannustava verotus, joustavat työmarkkinat ja vaikkapa yrityksien rahoituksen saatavuus.

Selväksi tuli se, että ainakin tällä osallistujajoukolla on maamme tilannekuva hallussa – he kun ovat totisesti kädet savessa joka päivä tekemässä työtä oman elantonsa ja alueensa menestymisen suhteen.

Tulkitsen tuonkin joukon tahtotilaa kahden päivän keskustelujen perusteella siten, että kokonaisveroastetta pitää alentaa. Pienyrityksiä on kannustettava kasvuun esimerkiksi uudenlaisella yrittäjävähennyksellä. Verotuksen on mahdollistettava joustavat sukupolven- ja omistajanvaihdokset, elinkelpoisten yritysten työpaikat on turvattava.

Väki oivaltaa myös sen, että kunnan sijainnista riippumatta samat lainalaisuudet pätevät niin Vantaalla kuin Enontekiölläkin: yrittäjyyden eri muotojen huomioiminen verotusta kehitettäessä vaikuttaa myönteisesti kasvuun ja työllisyyteen, myös siellä aivan pienimmässä kunnassa.

Kysymys on koko maan elinvoimasta. Nyt lähipäivinä nähdään, miten se yrittäjän ääni kuuluu. Keinot on kerrottu ja päättäjien vuoro on tehdä valintoja. 

Anssi Kujala on Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja

Kirjoittajasta

Anssi Kujala on Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja. Seuraa @Anssi_Kujala Twitterissä.

Blogeissa