Vuosi 2015 on jäämässä pörssihistoriaan raaka-ainesyöksyn ja Kiina-huolien sävyttämänä, mutta silti eurosijoittajalle keskimääräistä tuottoisampana. Kotimaisittain muhkeiden tuottojen (OMXH Cap -indeksin tuotto vuoden alusta +18 %) ohella vuoden valopilkkuja on ollut Helsingin pörssin yhtiövalikoiman ilahduttava kasvu. Sijoittajan palettiin on noussut yhtiöitä toimialoilta, joissa osakepoiminta on aiemmin ollut mahdollista vain ulkomailta.
Jo viime vuonna virkistymistä osoittanut listautumisaktiviteetti on yltynyt tämän vuoden puolella. Viime viikon pörssitulokkaiden Eliten ja Evlin myötä Helsingin pörssiin on listautunut tänä vuonna jo 11 uutta yhtiötä ja meneillään on vielä korjausrakentaja Constin listautumisanti.
Listautumisvuodesta onkin tulossa lukumääräisesti vilkkain sitten vuoden 2000 IT-intoilun. Uutuusyhtiöiden määrä on toki edelleen vaatimaton esimerkiksi Tukholmaan verrattuna, mutta ainakin suunta on oikea. Toisaalta listautumismäärän napakka nousu on yleensä viitannut siihen, että osakemarkkinoiden nousuputkea on enemmän peräpeilissä kuin edessä.
Millaisia osaketuottoja tämän ja viime vuoden listautumiset sitten ovat tarjonneet? Yhteensä pörssissä on debytoinut 17 tulokasta vuoden 2014 alun jälkeen. Näistä osakkeista yhdeksän on tällä hetkellä antihintaa korkeammalla, kun taas kahdeksan on painunut alle listautumishinnan. Keskimäärin tulokasosakkeiden tuotot ovat kuitenkin jääneet yleistä markkinakehitystä vaisummiksi. Kaikkiin viime vuosien anteihin osallistumalla olisi sijoittajan tuotto vain niukasti plussalla, kun samaan aikaan koko pörssillä takana on kaksi suotuisaa vuotta.
Suhteessa antihintaan muhkeimmat tuotot ovat irronneet Verkkokauppa.comin, Cleantech Investin ja etenkin Pihlajalinnan osakkeenomistajille. Kaikkien kolmen osakkeet ovat olleet myös selvästi koko markkinaa navakammassa myötätuulessa. Maaliskuussa 2014 listautunut Verkkokauppa.com on kiivennyt merkintähinnasta yli 60 prosenttia, kun Helsingin pörssi on noussut samassa ajassa vajaat 20 prosenttia. Verkkokauppias on kasvanut ripeästi, mutta pystynyt silti pitämään kannattavuuden vahvana kotimaisen vähittäiskaupan ympärivuotisen kaamoksen keskellä.
Reilut vuosi sitten listautunut Cleantech Invest on sekin tarjonnut yli 60 prosentin tuotot, mutta tulokkaiden varsinainen kurssitähti on ollut terveyspalveluja tarjoava Pihlajalinna, jonka osake on noussut peräti 80 prosenttia alkukesän listautumisen jälkeen. Erityisen railakkaaseen nousuun Pihlis innostui syksyn sote-sovun jälkeen yhtiön alleviivattua potilaan valinnanvapauden lisääntymisen tarjoamia kasvumahdollisuuksia. Ripeästi laajentuneen yhtiön avaukset vastaanottokeskusliiketoimintaan ovat osaltaan tuoneet vauhtia kurssinousuun, jonka myötä osakkeen arvostusta konservatiivisempi sijoittaja voisi jo luonnehtia vaativaksi.
Tuottoisampien pörssitulokkaiden kurssit suhteessa OMXH Cap -indeksiin
Helsingin pörssin viimeisen kahden vuoden uutuusosakkeista lipsuvampi lähtö on sen sijaan ollut rinnakkaislistauksen Helsinkiin tehneellä aurinkoyhtiö Savo-Solarilla, köysivalmistaja Piipolla ja geeniterapiateknologiayhtiö Fit Biotechilla, joiden kaikkien kurssit ovat valahtaneet yli 40 prosenttia listautumishintaa alemmas. Kaikkein pahimmin on kuitenkin yskinyt lääkekehittäjä Herantis Pharman pörssistartti. Osakkeen 10,50 euron antihinnasta on jäljellä alle kymmenesosa yhtiön silmätippa-aihion tutkimustulosten oltua pettymys.
Kokonaisuudessaan tulokasosakkeiden liikkeet ovat olleet kuitenkin maltillisia vuosituhannenvaihteen listautumisbuumin markkinareaktioihin verrattuna, mitä voi pitää merkkinä osakemarkkinoiden edelleen tolkullisesta tilasta. Listautumisvinkkelistä ei siis saa yksiselitteistä varoitusmerkkiä kuplivista osakemarkkinoista – kuten ei koko osakemarkkinoiden nykyisestä arvostustasostakaan.
Eero Färkkilä on Nordean varallisuudenhoidon osakestrategi