Kupla arvostuksessa?
Osakkeet ovat nyt 20-30 prosenttia pidemmän aikavälin arvostuksia korkeammalla. Kyseessä ei kuitenkaan ole kupla, sillä yritykset tuottavat kohtuullista kassavirtaa osakkeilleen. Jos mitättömän korkotason ottaa mukaan laskelmiin, osakkeet ovat halpoja. Saksan valtiolainasta saa kymmeneltä vuodelta tuottoa pyöreän nolla prosenttia. Moni yritys jakaa osinkoina helposti 30 prosenttia nykyhinnastaan kymmenessä vuodessa. Lisäksi osingot ja tulokset luultavimmin kasvavat tulevaisuudessakin.
Korot nousevat?
Jos korot nousisivat vahvistuvan talouden myötä, tämän pitäisi olla yritysten tuloskehitykselle nyt suotuisa ympäristö. Ylikuumentuneen talouden jarruttelu lienee kaukana? Euroalueella osa valtioista tuskin kykenisi maksamaan edes lainojensa korkoja, jos korkotaso olisi parikin prosenttia. Keskuspankki pitänee korot alhaalla, kun inflaatiokaan ei uhkaa. Myös Yhdysvalloissa talouden heikkouksien korjailu vaatii matalan korkotason vielä pitkään, vaikka keskuspankki toivookin hiukan normaalimpaa korkoympäristöä. Japanin tauti on tullut jäädäkseen?
Tulokset pettävät?
Yritykset ovat olleet tulostensa kanssa siilipuolustuksessa monta vuotta. Talouden heikkoudet ovat seuranneet toisiaan, mutta vaikeaan varautuneet yritykset ovat pitäneet pintansa. Yritykset ovat erittäin varovaisia tuotteidensa hinnoittelussa, kustannuksissa ja investoinneissa. Se on hyvin erilaista kuin tyypillisissä laskusuhdanteissa, joissa yritykset ajavat täydellä kaasulla seinään.
Kreikka?
Kreikan poistuminen euroalueesta olisi pahimmillaan dominoefekti, joka nostaisi korot, hajauttaisi eurokonsensuksen ja hajoittaisi euron. Tässä tilanteessa omistaisin kuitenkin mieluummin (globaaleja) osakkeita kuin epävarmoja eurolainoja. Kreikan tilanne nähdään toivottavasti erilaisena kuin esimerkiksi Espanjan, jolloin dominoefekti ei työnnä hetken paniikkia pitemmälle. Nykyinen kissanhännänveto lainojen maksusta voi toisaalta jatkua vielä hyvän aikaa.
Riskillinen maailma?
Venäjä, Kiina, lintuflunssa – maailma tuntuu riskilliseltä paikalta. Taloutta kuitenkin ruokkii kasvavan väestön halu ja tarpeet saada enemmän ja parempaa. Yritykset jotka vastaavat näihin tarpeisiin ovat lopulta ehkä vankemmalla pohjalla kuin keskupankkien puhaltamat pelimerkit. Ja osakkeethan ovat osuuksia näistä (vakaista?) yrityksistä!
Heikki Urpelainen on LähiTapiola Varainhoito Oy:n salkunhoitaja
Kirjoitus on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 23.4.2015.