Kesäloma takana, ensimmäiset työviikot edessä. Kalenteri huutaa punaista – työmenoja, iltamenoja harrastuksia. Muista se ranskankurssi!
Työhyvinvoinnin asiantuntija Marja-Liisa Manka on kirjoittanut jokaiselle lomaltapalaajalle ja stressaajalle sopivan opuksen. Stressikirja - Mistä virtaa? setvii stressin taustat ja auttaa näkemään stressin positiiviset ja negatiiviset puolet, palautumaan siitä ja kääntämään stressin voimavaraksi. Stressin kanssa voi elää. Kirja sopii luettavaksi ihan kaikille: naisille, miehille, herroille, narreille, yhdessä tai yksin.
Kalenteriaan kauhistelevalle haluan jakaa Mankan ajatuksen. ”Kalenteriani tyhjentäessäni huomasin sen kasvaneen umpeen. Sieltä puuttuu väljyys, joka auttaisi näkemään kauas ja antaisi tuulettamiseenkin mahdollisuuden”, Manka kirjoittaa. Viisaasti sanottu, viisaasti ajateltu. Kalenterissa pitää olla väljyyttä muulloinkin kuin lomalla.
Kuivahkoja otsikkoja ei kannata säikähtää. Stressiteoriat ja -mallit kannattaa käydä läpi vähintään kursorisesti. Stressin vaikutuksista luettuaan ymmärtää paremmin, miksi stressi on hyvä apulainen mutta huono isäntä. Hyvä stressi ajaa työnimuun, paha stressi kaataa petiin ja syö työkyvyn.
Manka käy kirjassaan läpi stressinhallintakeinoja, joista itse kukin voi omaksua muutamia. Palautumisen taidot ovat opittavissa. Istahda tuolille pariksi minuutiksi ja keskity itseesi: pane silmät kiinni, hengitä syvään ja rentoudu.
Millaista fiilistä tuon työpaikalleni? Tuonko ärripurrin vai ilon? Manka kysyy, voisiko työpaikalla järjestää kehumisviikon? Entä jos järjestäisin kehumisviikon itsekseni? Kehuisin itselleni omia onnistumisiani. Ja jos hurjaksi heittäydyn, annan positiivista palautetta työtoverilleni.
Faktan sekaan lomittuvat tarinat Mankan luento- ja koulutusreissuillaan kohtaamista ihmisistä ja arjen sattumuksista rytmittävät teosta. Kohtaaminen taiteilija Outi Heiskasen kanssa opetti haaveilusta. ”Olen anarkisti, hän sanoi ja jatkoi, arjen HAArukoista, VEItsistä ja LUsikoista syntyy haaveilu. Me tarvitsemme unelmia.” Diggaan Outin ajatusta.
Manka jakaa kirjassaan eräältä poliisipäälliköltä saamansa ohjeet, joista poliisipäällikkö oli tehnyt oman työpaikkansa pelisäännöt ja ripustanut ne seinälle. Sääntöjen lähde on Robert Fulghumin kirja Kaiken, mitä minun on todella pitänyt tietää, opin jo lastentarhassa. Manka lisäsi listaan ohjeen, että kaikkien kanssa pitää leikkiä. Jaan Hiekkalaatikon perusopinnot myös Taloustaidon blogin lukijoille – opiksi ja huviksi. Ehkäpä näistä löytyy jotain tänä syksynä sovellettavaksi sopivaa joko omalla työpaikalla tai vapaa-ajalla kotona tai miksei vaikka molemmissa.
Hiekkalaatikon perusopinnot
- Sano huomenta, kiitos ja näkemiin.
- Jaa kaikki.
- Kaikkien kanssa pitää leikkiä.
- Pelaa reilua peliä.
- Pane tavarat takaisin sinne, mistä ne otit.
- Siivoa omat sotkusi
- Pyydä anteeksi, jos loukkaat jotakuta.
- Jokaisella on oma nimi.
- Pese kätesi, ennen kuin alat syödä.
- Vedä vessa.
- Pulla ja maito tekee välillä hyvää.
- Elä tasapainoista elämää.
- Opi jotain, piirrä, maalaa ja laula, tanssi, leiki, teet työtä vähän joka päivä.
- Ota nokkaunet iltapäivisin.
- Kun lähdet ulos maailmaan, varo liikennettä, pidä toista kädestä kiinni ja pysyttele yhdessä muiden kanssa.
- Tajua ihme.
Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja.