Istuin tänä aamuna kuulemassa pääpuolueiden puheenjohtajia Vero2015-tapahtuman avauksessa. Näyttää siltä, että asuntolainan korkovähennys tullaan hyvästelemään vaalien jälkeen nopeutetusti.
Korkovähennyksen puolesta, edes muodon vuoksi, käytettiin yksi puheenvuoro. Selvä. Jos näinkin hellyttävä yksimielisyys edes yhdestä asiasta on olemassa, niin vähennyksen siirtymistä historiaan aiottua ripeämmin voi pitää melkoisen varmana.
Nähdäkseni yksi keskeisin argumentaatio, asumismuotojen tasapuolinen kohtelu, tulee kampitettua sillä faktalla että vuokra-asumisen tukemiseen käytetään viisinkertainen määrä euroja, verrattuna korkovähennyksen aiheuttamaan verotulojen menetykseen. Mutta silti, vähennys näyttää tämän laman laineissa lipuvan historiaan.
Olipa perustelu mikä hyvänsä, yhteiskuntamme on niin isojen muutosten edessä, että tämä asia on veronmaksajan murheista pienimpiä. Toinen tilanne on kun korot aikanaan nousevat.
Voisiko vähennyksen kuopata siten, että toimenpide ei toisi lisää epävarmuutta rivikuluttajan elämään, ja vielä niin että yhteiskunnan säästöt syntyisivät vielä toivottua nopeammin? Väitän että voisi.
Entäpä jos valtiovalta tekisi vaihtokaupan 900 000 asuntovelallisen kanssa? Eli vähennysoikeus kokonaan pois esimerkiksi kahden vuoden siirtymällä, mutta vaihdossa pieni turva joskus tulevaisuudessa häämöttävää koronnousua vastaan?
Homma hoituisi kopioimalla luovasti ASP-järjestelmää. Käytännössä nykysopimuksiin 10 vuodeksi korkosuojaus niin, että yli 3,8% korosta voisi vähentää verotuksessa 70%. Siis vain jos korkotaso sattuisi kipuamaan noin ylös seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Mitä tällä saavutettaisiin? Runsaat 200 miljoonaa säästöjä etuajassa, kuitenkin niin että asuntovelallisten tulevaisuudenuskoa ei horjutettaisi. Kuluttajalle tulisi vaihdossa turvaa, jonka kustannus valtiolle olisi nykyennusteilla lähinnä hypoteettinen.
Ja jos korot normalisoituisivatkin viiden vuoden kuluttua, se kertoisi että talous rullaa, ihmisillä on töitä ja valtiolla on varaa kustantaa tämä pieni vähennys – merkittävästi alentuneille lainapääomille.
Ajatusta saa vapaasti kopioida tai jalostaa edelleen
Tommi Rytkönen on Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja