Opiskeluasuntojen haku on nyt vilkkaimmillaan. Hakujonossa nopeus on valttia. Siksi hakemus kannattaa jättää heti, kun opiskelupaikka varmistuu.
Myös oma Helsingissä asuva nuorimmaiseni tähyilee Tampereelta kattoa päänsä päälle. Opiskelija-asuntosäätiöltä asunnon saa yleensä edullisemmin kuin vapailta markkinoilta, hän tietää.
Miltä markkinat näyttävät Tampereella? TOASilla (Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö) vapaita asuntoja oli heinäkuun alussa 600. Hakijoita oli 3 000.
”Aina kannattaa hakea, sillä asuntoja vapautuu jatkuvasti. Solujonoissa etusijalla ovat uudet ja kauempaa muuttavat opiskelijat”, sanoo TOASin asiakaspalvelupäällikö Pia Ylimäki.
Helsingissä HOASin asuntojonossa oli heinäkuun alussa 5 000 hakijaa. Määrän odotetaan kasvavan pian 6 000 opiskelijaan. Toimitusjohtaja Matti Tarhio arvioi, että asuntoja vapautuu 1 500–1 900 kappaletta kesän mittaan. Loppuvuonna tarjontaa kasvattavat sata uutta, Jätkäsaareen valmistuvaa asuntoa.
Opiskelija-asuntoa kannattaa toki jonottaa. Matti Tarhion mukaan HOASin vuokrat ovat 40 prosenttia edullisemmat kuin vapailla markkinoilla. Vuokraan sisältyy usein myös muita hyödykkeitä, kuten internet, sauna, vesi ja sähkö.
Opiskelija-asunnoissa on tarjolla sekä kallista että halpaa. Jos solu- tai kaveriasunto yhteiskeittiöineen ja -vessoineen kelpaa, selviytyy vuorasta runsaalla 200 eurolla, mikäli talo ei ole upouusi ja kaupungin parhaalla paikalla. Yleensä ensimmäisen vuoden opiskelijalle tarjotaan solukämppää.
Lopputyön tekemiseen moni kaipaa yksiön rauhaa. HOASin vuokrayksiöt Vantaalla ja TOASin edullisimmat yksiöt Tampereella ovat lähes saman hintaisia kuin solut. Niiden neliövuokra on runsaat kahdeksan euroa.
Aiemmin TOASin yksiöjonoissa vietettiin jopa kaksi vuotta. Nyt tietyistä kohteista yksiön voi saada kuuden kuukauden jonotuksen jälkeen, kertoo Pia Ylimäki. Viimeistään keväällä vapautuu paljon asuntoja, jos haluaa ryhtyä vuokralaiseksi myös kesäkuukausiksi.
Kalleimpia ovat uudet asunnot keskustassa, vesistöjen äärellä. TOASin hienoin kohde on uusi 16-kerroksinen Espantorni, josta aukeavat näkymät Tampellan alueen yli Näsijärvelle. Espantornin asukkaat maksavat yksiöistään 450–600 euroa kuussa. Vastaavia hintoja maksetaan HOASilla Helsingin merimaisemissa Lauttasaaressa ja Jätkäsaaressa.
Millaista vuokraa poikani maksaisi, jos hän päättäisi ottaa asunnon vapailta markkinoilta? Asuntojenhinnat.fi-palvelun mukaan Tampereen keskustasta voisi löytyä pieni yksiö vähän alle 500 eurolla kuussa, noin 17–24 eurolla neliöltä.
Jos asuinpaikka olisi Helsinki, hintahaarukka olisi vapailla markkinoilla kaupunginosan mukaan 500–1 200 euroa, eli kalleimmillaan 28 euroa neliöltä. Jo opinahjoa hakiessa kannattaisi siis miettiä myös asumisen hintoja. Opinto- ja asumistuet kun ovat kaikille samat koko maassa.
Satu Alavalkama on Taloustaidon toimittaja