Naiset pelkäävät rahaa ja sijoittamista aivan turhaan, kirjoittavat taloustoimittajat Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja kirjassaan Nainen ja rikastumisen taito. Minusta tämä pätee myös moniin tuntemiini miehiin.
Sijoitettavan rahan puute ei ole hyväksyttävä syy sille, että mitään ei tule laitetuksi tuottamaan. Kullaksen ja Myllyojan mukaan useimmat suomalaiset ansaitsevat noin miljoona euroa elämänsä aikana. He eivät kuitenkaan koskaan tule rikkaiksi, koska raha vain kulkee heidän lävitseen.
Olennainen asia rikastumisessa on aika. Mitä nuorempana aloittaa, sitä todennäköisempää on, että joskus on ainakin varakas. Mutta miten päästä alkuun?
Oma pankki antaa mielellään vinkkejä, sekä asiakaskirjeissä että -tapaamisissa. Tapasin itse viimeksi puolisoni pankissa tällaisen asiantuntijan. Käyntimme syy oli toinen, mutta puhe kääntyi myös sijoittamiseen.
Keskustelu ei ollut minusta kovin innostava. Meille suositeltiin rahastosäästämistä pankin omiin rahastoihin. Näissä rahastoissa hoitokulut tapaavat imaista melkoisen siivun tuotoista pankin laariin. Kuluja on vertailtu niin ahkerasti julkisuudessa, että ihmettelen, kuka säästäjä ei vielä haluaisi niitä minimoida.
Entä jos kävisi laajentamassa markkinatietojaan vieraan sijoituspalveluyrityksen tapaamisessa? Minulle pirautti helmikuussa henkilö, joka kutsui käymään sijoituspalveluyritys Investiumissa. Uskaltauduin lähtemään.
Käynnillä selvisivät yhteistyön pelisäännöt: neuvonta yksilöllisesti räätälöityä. Ostopakkoa ei ole. Asiakkaalle saa tarjota vain tuotteita, joiden ominaisuudet hän ymmärtää. Näin toimitaan siis Finanssivalvonnan (Fiva) valvomissa yrityksissä, joihin Investiumkin kuuluu. Investiumissa neuvonta on myös maksutonta.
Osa sijoituspalveluyrityksistä neuvoo mielellään tavallista kuukausisäästäjää. Toiset perivät palkkionsa siten, että yhteistyö on kannattavaa vasta, jos sijoitettavaa on 100 000–200 000 euroa. Vertailin neljän erilaisen yrityksen palvelut jutussa, jonka löydät 20.5. ilmestyvästä Taloustaito-lehdestä. Lisää kiinnostavia yrityksiä löydät Fivan Valvottavat-listalta.
Tilanne ratkaisee, kuka kulloinkin on itselle paras asiantuntija. Kun löysin verkkopankista kiinnostavan toimialarahaston, sain ensiluokkaista apua pankin sijoituspalvelupuhelimesta. Asiantuntija antoi puhelimessa kaipaamani lisätiedot ja hoiti ensimmäisen merkinnänkin puolestani.
Satu Alavalkama on Taloustaidon toimittaja