Kansalaisaloite rikokseen syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamiskäytännöstä on kerännyt vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.
Aloitteen tekijän perustelut ehdotukselleen ovat yhteneviä sen vanhan kansan periaatteen kanssa, että “maassa maan tavalla – tai maasta pois”.
Koska ulkomaalaislaissa on jo nykyisin mahdollisuus karkottaa rikoksiin syyllistyvä oleskeluluvan haltija, on kansalaisaloitteen tarkoitus ilmeisesti laajentaa karkottaminen koskemaan turvapaikan tai kansalaisuuden saaneita “ulkomaalaisia”.
Tästä seuraisi, että Suomen kansalaiset asetettaisiin keskenään eriarvoiseen asemaan etnisen taustan perusteella. Aloite tulee joka tapauksessa ensi sunnuntaina valittavan eduskunnan käsittelyyn.
Applen pääjohtaja Tim Cook kirjoitti Washinton Postissa muutama viikko sitten:
“Discrimination, in all its forms, is bad for business.”
Amerikkalaisen suuryrityksen pääjohtajalta kannanotto homoliittojen puolesta ei kuittaudu olankohautuksella, vaikka kyse olikin kuluttajamarkkinoiden hipsteri-ikonista.
Myös taloustieteilijät ovat tulleet samaan päätelmään. Esimerkiksi sinänsä kiistelty oikeistoekonomisti Milton Friedman käsitteli kysymystä kirjassaan “Capitalism and Freedom”, ja totesi, että täydellisillä markkinoilla syrjintää ei synny, sillä se johtaisi yritysten näkökulmasta ylimääräisiin kustannuksiin. Yritykset jotka syrjivät, maksavat tästä hinnan (valintojen perustuessa muuhun kuin rationaalisiin tekijöihin), ja vastaavasti syrjimättömät saavat muita vastaan ilmaista etua. Syrjintä ei siis kannata myöskään bisneksen logiikalla.
Ihmisoikeudet ja erityisesti syrjimättömyys ovatkin siirtymässä kansalaisjärjestöjen agendalta yhä selvemmin myös liike-elämän julkipuhutuiksi tavoitteiksi. Ostokykyisten kaupunkilaisten määrä maailmassa kasvaa, joten myös keskimääräisen kuluttajan arvopohja tukee tätä siirtymää. Pääjohtajien liikkumavara arvokysymyksissä kasvaa suuntaan, joka antaa lisäpontta ihmisoikeuksien puolestapuhujille joka puolella globalisoitunutta länsimaailmaa.
Tasa-arvoinen avioliittolaki oli hyvä esimerkki siitä, että myös Suomessa yhteiskunnallisilla päätöksentekijöillä on vielä merkittävä urakka tehtävänään matkalla kohti yhdenvertaista yhteiskuntaa. Sunnuntain jälkeen selviää, merkitseekö myös kansalaisaloitteiden kohdalla kaksi askelta eteenpäin yhtä taaksepäin.
Ville Kopra on Miltton Networks Oy:n johtava asiantuntija