veronmaksajat.fi

Tähdet tuikkivat vientiyhtiöille

Kim Gorschelnik

Suomalaisyhtiöiden tilinpäätökset on tätä kirjoittaessani pääosin julkaistu. Lukuja, osinkoehdotuksia ja tulevaisuuden näkymiä lukiessa hymy on herkässä. Suurin osa yhtiöistä yllätti myönteisesti, ja olosuhteet kuluvalle vuodelle ovat hyvät. 

Läpileikkaus tuloskierroksesta kertoo, että edellisvuoden viimeinen vuosineljännes meni tulosmielessä odotuksia paremmin. Operatiivinen liiketulos oli odotuksia parempi yli puolella yhtiöistä. Pettymyksen tarjosi noin kolmannes yhtiöistä, siis kappalemääräisesti tarkasteltuna. Tämä oli toinen perättäinen tuloskierros, jolloin näin on käynyt. Myös Q3-tulokset ilman kertaeriä ylittivät odotukset. Odotettua parempia tuloksia ovat seuranneet odotuksia paremmat osinkoehdotukset. Yli 80 prosenttia yhtiöistä esittää vähintään odotusten mukaista osinkoa yhtiökokoukselle.

Raporttien pehmeä kohta löytyy liikevaihdoista. Kappalemääräisesti tarkasteltuna myönteisiä ja kielteisiä yllätyksiä saatiin yhtä paljon. Yhteenlaskettu liikevaihto polkee paikallaan. Myönteisiä liikevaihtoyllätyksiä ei ole saatu pitkään aikaan (ks. alla oleva kuvaaja). Tulokset on siis edelleen tehty säästämällä.

Asian voi toki nähdä toisellakin tavalla: Jos yritysten valmistamien tuotteiden ja palveluiden kysyntä jostakin syystä kääntyy nousuun, tulosvipu on kova. Yritykset on viritetty huippukuntoon, ja vapaata kapasiteettia liikevaihdon kasvattamiseen löytyy.

Kuten edellä kuvatut luvut osoittavat, tuloskauden onnistujia oli paljon. Yhteensä seitsemän yhtiötä yllätti myönteisesti sekä liikevaihdolla, liiketuloksella että osingolla. Nämä värisuoran yhtiöt olivat Amer Sports, Fortum, Metso, SRV, Raute, Uponor ja Valmet.

Entä jatko?

Suurin osa yhtiöistä ohjeistaa, että kuluva vuosi on edellisvuoden tasoa tai sitä parempi. Se on toki tyypillistä yhtiöille, kun alkuvuodesta odotukset ja tavoitteet ovat korkealla. Vuoden mittaan niitä sitten joudutaan joskus laskemaan.

Toisaalta myönteistä on, että monen yhtiön toimintaympäristö on muuttunut suotuisammaksi. Euron arvo on heikentynyt mm. USD:tä vastaan ja öljyn sekä muidenkin raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet. Öljyn hinnan lasku oli erityisen jyrkkää joulukuussa ja euron arvo on heikentynyt lisää kuluvana vuonna. EKP:n massiivinen elvytyspäätös tehtiin tammikuussa ja korot ovat edelleen laskeneet. Saattaa olla, että yhtiöiden budjetit ja ohjeistukset on laadittu osin ennen näitä tapahtumia.

Tähdet tuikkivat nyt aikaisempaa kirkkaammin suomalaisille vientiyhtiöille.

Kim Gorschelnik on FIM Pankin pääanalyytikko

Kirjoitus on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 19.2.2015

 

Kirjoittajasta

Kim Gorschelnik

Kim Gorschelnik  on FIMin pääanalyytikko. Seuraa @KimGorschelnik Twitterissä.

Blogeissa