VEROT JA VAALIT 1 Mikä sana kuvaisi parhaiten vaalien tähänastista verokeskustelua? Viipyilevä? Vaisu? Varovainen? Puolueiden veroavaukset ovat toistaiseksi jääneet kovin vähiin, kun eduskuntavaaleihin on enää puolitoista kuukautta aikaa.
Se on sinänsä ymmärrettävää. Talouden toimintaraamit ovat pitkittyneen laman jäljiltä perin ahtaat. Kokonaisveroaste on kivunnut ylöspäin koko vaalikauden, kun veronkiristykset on toteutettu täysimääräisinä ja samaan aikaan rakenneuudistukset ja muut sopeutustoimet ovat yksi kerrallaan hiipuneet. Viimeisimpänä kaatui kalkkiviivoille vielä sote-uudistuskin.
Kun Kataisen-Urpilaisen hallitus aloitti 42 prosentin veroasteen tasolta, nyt lähennellään jo 45 prosenttia. Myös useimmat yksittäiset verot ovat ylittäneet kipurajan. Niinpä edes hurjimmat verojen rakastajat – ehkä Vihreitä ja Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta – eivät uskalla julkisesti vaatia kovin merkittäviä lisäkiristyksiä.
Toisaalta julkisen talouden rankka velkaantumisvauhti ei suosi myöskään reippaita kevennysesityksiä. Niinpä Suomessa ei tällä hetkellä taida olla yhtään eduskuntapuoluetta, joka aktiivisesti ajaisi verotuksen tason keventämistä.
***
Myös kansalaiset ovat verotuksen suhteen vähän ymmällään, mikä käy hyvin ilmi tuoreesta EVA:n arvo- ja asennetutkimuksesta. Toisaalta tuloverotus kuulemma jo heikentää työhaluja eikä ihmisten tekisi mieli maksaa enää enempää veroja, mutta toisaalta myös ymmärretään tiukat ajat ja kannetaan kasvanutta verotaakkaa selkä suorana.
Vapaaehtoisesti lisäveroja ilmoittautuu maksamaan vain 16 prosenttia vastaajista; hekin pääosin opiskelijoita ja muita kevyimmin verotettuja. Ja huoli on kyllä nousemassa siitä, verotetaanko osaajat ja omistajat ulos maasta, mutta silti vastauksissa on eniten valmiutta kohdistaa lisää veroja juuri heihin.
***
Merkittävimmät verokeskustelun virikkeet ovat toistaiseksi tulleet puolueiden ulkopuolelta. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on esittänyt kaikkein tiukimmat tuloverotuksen kevennysehdotukset. Hannele Pokan työryhmä on vaatinut asuntolainojen korkovähennyksen purkamista pikavauhdilla. Perintöverosta on käyty varovaista keskustelua ja viranomaiset (ja jotkut poliitikot) haluaisivat pistää tulpan eläkeläisten paolle raippaverojen alta Portugalin verottomaan auringonpaisteeseen.
Mutta puolueiden listoille nämäkään eivät ole edenneet muuten kuin että eri puolilta on toppuuteltu muutosehdotuksia. Pientä huutokauppaa on käyty yritysten alv-velvollisuuden alarajan kohdilla. Ja autoveroa on siellä täällä ehdoteltu alennettavaksi.
***
Ensi viikolla ehkä päästään kunnolla asiaan. Veronmaksajien järjestämän Vero2015 -tapahtuman avajaisissa ovat keskiviikkona paikalla puheenjohtajat Alexander Stubb, Antti Rinne, Timo Soini ja Juha Sipilä. Aiheena on ”Verotus ja julkinen talous ensi vaalikaudella.”
Siellä puhutaan verotuksen tasosta ja rakenteesta. Työn, yrittämisen ja eläkkeiden veroista. Progressiosta ja oikeudenmukaisuudesta. Yritysten ja pääomien veroista. Varmaan myös liikenteen ja kulutuksen veroista sekä monesta pienemmästä yksityiskohdasta.
Tuon keskustelun jälkeen – toivottavasti – tiedetään jo aika paljon enemmän siitä, millaista verolinjaa meille seuraaviksi vuosiksi tarjotaan.
Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja