veronmaksajat.fi

Kuluttajan omat veroparatiisit

Antti Marttinen

Milloin viimeksi käytit Amazonin, Applen, Facebookin, Googlen, McDonald’sin tai Starbucksin palveluita? Tuliko sellainen olo, että hyödynsit veroparatiisien tuomia hintaetuja? 

Kun selaa tuoreita kansainvälistä veronkiertoa käsitteleviä artikkeleita, nämä mainitut nimet – ja monet muut - nousevat jatkuvasti esiin. 

Yritykset ovat toimineet sillä periaatteella, että kaikki lailliset konstit veronmaksun vähentämiseksi täytyy käyttää ja että se on myös osakkeenomistajien edun nimissä toivottavaa. Joiltakin se on onnistunut lähes täysimääräisesti. Puhutaan sadoista miljoonista ja miljardeista. 

Silti ne eivät ole suuremmin kärsineet kriittisten kansalaisten boikoteista. Käytännössä se olisikin mahdotonta, veronkiertoa vastustava Tax Justice Network’kin toimii facebookissa. 

***

Pyrkimys verojen välttelyyn tuskin loppuu koskaan. Tai sanotaanko, että se on jokseenkin yhtä todennäköistä kuin että suomalaiset luopuisivat viinanhakumatkoistaan Viroon. 

Mutta kansainvälisellä yhteistyöllä sen suhteellista kannattavuutta voi vähentää. Veronkiertotiet voi tehdä mutkikkaammiksi ja porsaanreiät ahtaammiksi, saatava hyöty pienemmäksi suhteessa siihen liittyvien järjestelyjen vaivaan ja kuluihin. 

Monia hankkeita onkin vireillä esimerkiksi EU:n ja OECD:n piirissä. Tietojen vaihto veroviranomaisten kesken toteutuu jo ensi vuonna. Veroparatiisit joutuvat vähä vähältä ahtaammalle. 

Vain yhteisvoimin voidaan saada jotain aikaiseksi; yksittäiset kansallisvaltiot ovat käytännössä voimattomia. Ne voivat toki omaksi vahingokseen säätää vaikka kuinka jyrkkiä kansallisia säädöksiä, mutta niiden mukana ne samalla eristävät itsensä kansainvälisen kaupan piiristä. 

*** 

Olen hieman epäilevä niiden arvioiden suhteen, joiden mukaan valtiot – Suomi mukaan lukien – alkaisivat kohta kylpeä verotuloissa, kunhan suuryritykset saadaan kuristettua mahdollisimman ahtaalle.

 

Mutta kuvitellaan, että nämä alkaisivat maksaa edes kohtuullisia veroja. Monissa maissa paine rehellisten veronmaksajien – yritysten ja yksityisten – veroprosentteihin ehkä hiukan kevenisi. Tosin kuluttajinahan me nämäkin verorahat silloin tilittäisimme kohonneiden hintojen muodossa. 

Toinen ihan merkittävä seuraus olisi, että jo nykyisin veroja maksavien yritysten kilpailuasema paranisi. Ja olisihan tällä oma merkityksensä myös yleisen veromoraalin ja oikeudenmukaisuuden tunteen kannalta. 

***

Jos ja kun kansainvälinen veroyhteistyö etenee, se varmasti kirpaisee myös osaa suomalaisista maailmalla toimivista yrityksistä. Sekin on tietysti oikeus ja kohtuus. 

Silti jotain suhteellisuudentajua olisi hyvä löytää kotoiseen keskusteluun veroparatiiseista. Jos suomalaiset yritykset – tai vaikka eläkeyhtiöt – aikovat ylipäätään toimia kansainvälisesti, ne väistämättä joutuvat monella tavoin tekemisiin kumppaneiden kanssa, joista vähintään joku lonkero johtaa veroparatiisina pidettyyn maahan. 

Ennen kuin kansantuomioistuimissa jaetaan tästä hyvästä tuomioita, kannattaa selvittää, mistä kulloinkin oikeasti on kysymys. Muuten käy kuin urheilijalle, joka leimataan dopingin käyttäjäksi pelkästä osanotosta kilpailuun, jonka voittaja kärähtää käytöstä.    

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja

Kirjoittajasta

Antti Marttinen

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @AnttiMarttinen Twitterissä.

Blogeissa