Lähitulevaisuudessa ihmisen arkielämää tulee muuttamaan radikaalisti ilmaston, työmarkkinoiden ja rahoitusmarkkinoiden muutos. Muutokset ovat niin suuria, että niihin ei pystytä varautumaan lyhyen aikavälin suunnitelmilla, mikä on ongelma nykypäivän lyhytjänteiselle päätöksenteolle.
Digitaalinen vallankumous ei ole kuten edelliset teolliset vallankumoukset
Käynnissä olevan teknologisen valankumouksen uskotaan yleisesti luovan samalla tavalla talouskasvua kuin kaksi edellistä teollista vallankumousta, vaikka digitaalisuuteen perustuva kumous on aivan erilainen kuin teolliset kumoukset.
Digitalisaatiossa yhdistyvät muutoksen nopeus ja ihmisen työn automatisointi. Talouden rytmin (drumbeat) määrittää Mooren laki eikä ihminen pysty kontrolloimaan sitä. Kysymys ei ole vain siitä, että työmarkkinat eivät pysy murroksen tahdissa, vaan myös murroksen jälkeen ihmisen on aina vain vaikeampi kilpailla työpaikoista koneiden kanssa.
Kun muutoksen hedelmät jaetaan epätasaisesti, ei ole selvää, että tuottavuuden kasvu ja reealikasvu tapahtuvat koko talouden tasolla. Muutokseen kannattaa varautua, koska riski jäädä kehityksestä jälkeen on liian suuri.
Kiina haluaa varmistaa paalupaikan valmistavassa teollisuudessa
Kiina on tällä hetkellä rahoituskriisin partaalla sen vanhan teollisuuden kärsiessä ylikapasiteetista. Talous joutuu käymään läpi poikkeuksellisen rankan reformin ja todennäköisesti devalvaation, mutta sen jälkeen Kiinan mahdollisuudet jatkaa valmistavan teollisuuden huipulla ovat hyvät.
Tuotannon automaatio on valtion 10-vuotisohjelman kärkihanke. Viime vuonna robottipatenttien määrässä (’000) Kiina oli ylivoimainen: Kiina 3, Japani 1,5, Yhdysvallat 1,4, Etelä-Korea 0,7 ja Eurooppa 0,5. Kiinan presidentti Mr Xi on sanonut robotiikan ensin muuttavan Kiinan ja sen jälkeen maailman.
Kun huomataan palveluyhteiskunnan kasvun rajojen tulevan odotettua nopeammin vastaan, valmistavassa teollisuudessa tullaan käymään ankara taistelu. Koska robotiikka on skaalaliiketoimintaa, nopeimmat syövät hitaat. Kiina on orkesteroimassa jo toista teollisten työpaikkojen uusjakoa. Ensimmäinen uusjako oli globalisaatio.
Erityisesti vaarassa ovat kehittyvät taloudet, joiden keskiluokan pitäisi nousta oman mutta myös globaalin kysynnän moottoriksi. Kun muutoksessa olennaista ei olekaan työn hinta vaan sen rutiininomaisuus, koneet korvaavat erityisesti kehittyvien talouksien sarjatuotannon työpaikkoja. Globaali tuotanto ei siten etene alhaisimpien kustannusten vaan teknologian kautta.
Yhdysvallat on indikaatorimaa työmarkkinoiden muutoksessa
Yhdysvaltain työmarkkinat ovat hyvä indikaattori tulevasta kehityksestä, koska Yhdysvaltain markkinamalli on tehokkain ja teknologiakehitys on nopeinta. Työmarkkinoiden muutoksen voi tiivistää keskiluokan supistumiseen eli polarisaatioon ja siitä seuraaviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin.
Polarisaatiota ajavat automaatio, globalisaatio ja rahoituksellinen kotitalouksien repressio (kevyt rahapolitiikka). Ajureiden suhteista on vaikea sanoa mitään varmaa, mutta automaatio on todennäköisesti jo nyt suurin polarisaatiota ajava voima.
Polarisaation kehityksen voi nähdä myös seuraavassa pitkässä aikasarjassa (kuva 1), jossa ovat työn ja pääoman kassavirrat suhteessa BKT:hen. Suhteessa talouteen palkkojen osuus on laskenut ja yritysten voittojen osuus on noussut systemaattisesti, vaikkakin viime aikoina kehitys on mennyt tasapainoisempaan suuntaan. Kun 1 prosentin tulot ovat noin puolet kaikista tuloista, kuva on vielä heikompi 99 prosentille.
Kuva 1: Palkkojen ja yritysten tulosten osuus BKT:stä Yhdysvalloissa
Seuraavat kolme havaintoa kuvaavat hyvin Yhdysvaltojen työmarkkinoiden muutosta. (1) Työttömyys on laskenut täystyöllisyyttä vastaavalle tasolle 4,7 prosenttiin. (2) Työvoimasta jo jopa kolmanneksen, 54 miljoonaa, arvioidaan olevan tilapäisessä freelancer-suhteessa. (3) Viimeisen kahden vuoden aikana käytännössä kaikki uudet työpaikat, 4,5 miljoonaa, ovat syntyneet palvelusektorille. Työpaikkoja on siis syntynyt, mutta ne ovat syntyneet pääosiin tilapäisiin työsuhteisiin ja matalapalkkaiselle palvelusektorille.
Polarisaation taloudelliset vaikutukset
Yhdysvaltain talouden toipumisessa on ollut kaksi poikkeavaa piirrettä: palkkainflaatio ei ole kiihtynyt ja tuottavuus ei ole parantunut odotetusti.
Koska palvelusektorin työpaikkojen määrä on suhteellisesti suurempi kuin aikaisemmin, yleinen palkkainflaatio ei ole kiihtynyt normaalisti. Yleinen tulkinta onkin ollut, että suhdanne ei ole vielä kypsä, koska se päättyy yleensä yleiseen palkkainflaatioon. Tyypillisten teollisuuden jatkuvien työsuhteiden palkkainflaatio on kuitenkin kiihtynyt normaalisti.
Kuva 2: Yhdysvaltain työttömyys ja yleinen ja jatkuvien suhteiden palkkainflaatiot
Vastaavasti talouden tuottavuus ei ole kasvanut odotetusti, koska tuottavuuskehitys on heikompaa palvelusektorilla kuin valmistavassa teollisuudessa.
Suhdanne päättyy yleensä investointien hidastumiseen, joka seuraa palkkainflaation kiihtymistä ja kannattavuuden heikentymistä. Talouden suhdanne on ensisijaisesti riippuvainen valmistavan teollisuuden investoinneista, jotka ovat riippuvaisia jatkuvassa työsuhteessa olevien palkkojen inflaatiosta. Yleinen palkkainflaatio ei ole siis enää välttämättä luotettava indikaattori suhdanteen jatkumisesta, kuten työttömyyskään ei ole luotettava indikaattori yleisestä palkkainflaatiosta.
Valmistavan teollisuuden kannattavuus on jo heikentymässä, mikä voi liittyä jatkuvien työsuhteiden palkkainflaatioon. Yhdysvaltain talous voi olla siis hidastumassa jo alhaisemmalla yleisellä palkkainflaatiolla kuin aikaisemmin, mikä olisi järkytys suurimmalle osalle talouden ennustajista. Globaalin talouden kasvu olisi silloin huomattavasti hauraammalla pohjalla, kuin on ennustettu.
Kehitys olisi selitettävissä sillä, että Yhdysvalloissa on liian vähän teollisia työpaikkoja ja liian suuri palvelusektori. Tähän skenaarioon liittyy aavistus siitä, että tulevista teollisista työpaikoista käydään armoton taistelu, kun Kiina on saanut rakennettua robottiarmeijansa.
Polarisaation yhteiskunnalliset vaikutukset
Nobel palkittu Angus Deaton (2015) on havainnut kuolleisuuden kasvaneen Yhdysvalloissa valkoihoisten 45-54-vuotiaiden alemman koulutuksen saaneiden joukossa. Yleisimmät kuolleisuuden syyt ovat itsemurhat, alkoholisairaudet ja huumeet. Järisyttävä havainto on vastoin yleistä kehitystä ja kuolleisuuden nousu on poikkeuksellisen suuri.
Automaation tutkija Andew McAfee (The Second Machine Age, 2014) viittaa Deatonin tutkimukseen Financial Timesin kirjoituksessaan ”The deadly toll of boredom and vice”. Otsikko siteeraa Voltaireen kuuluisaa havaintoa: ”Work saves us from three great evils: boredom, vice and need.” McAfee on arvioinut teknologian kehityksen johtavan useiden työpaikkojen katoamiseen, joten Deatonin tutkimus täydentää rankalla tavalla hänen näkymäänsä automaatioyhteiskunnasta.
Deatonin tutkimus kertoo, miten ongelmat kasaantuvat, jos odotukset ja todellisuus eivät kohtaa. Kuolleisuus ei noussut muissa väestöryhmissä, vaan ainoastaan valkoihoisten joukossa, joiden odotuksissa tapahtui suurin muutos. Yhteiskunnalliset vaikutukset riippuvat siitä, miten laaja ja nopea teknologinen muutos on. Teknologista kehitystä on mahdoton pysäyttää, mutta yhteiskunnalliseen polarisaatioon voidaan vaikuttaa.
Jussi Hyöty työskentelee Elite Varainhoidon päästrategina