Olipa taloyhtiössä paljon tai vähän pysäköintipaikkoja, niistä syntyy aina kinaa. Mutta kenen kuuluisi saada paikka ja mitä siinä saa säilyttää? Asunto-osakeyhtiölaista ei löydy apua tähän pulmaan.
Otetaanpa esimerkki omasta kotitalotaloyhtiöstäni: asumme taajaman ulkopuolella. Korttelin autopaikkoja hallinnoi erillinen pysäköintiyhtiö. Paikkoja on niin runsaasti, että niitä riittää myös kakkosautoille. Miksi siis talossamme on vaikeasti hallinnoitava autopaikkajono, jossa naapureiden mukaan kiilaillaan ja joskus pudotaan jopa ulos listalta?
Syy on se, että parkkialueet sijaitsevat eri puolilla korttelia. Talon pihaan mahtuu vain yhdeksän autoa. Suurin osa asukkaista haluaisi paikan nimenomaan kotioven edestä.
Paikkojen odottelua värittää epätietoisuus. Saavatko pihapaikkojen vuokraajat pitää paikkansa niin pitkään kuin haluavat? Saako paikan siirtää jonon ohi omalle vuokralaiselle?
Näistä asioista tulisi sopia laatimalla taloyhtiölle yhtiökokouksessa vahvistettavat autopaikkasäännöt, neuvovat asunto- ja kiinteistöoikeuteen erikoistuneet lakimiehet Marina Furuhjelm ja Mia Pujals kirjassaan Autopaikat taloyhtiössä. Kirjasta löytyy linjanvetoa hyvien käytäntöjen löytämiseksi.
”Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan sama osakas ei voi pitää toistenkin osakkaiden haluamaa autopaikkaa hallussaan ilman, että paikat kiertävät jollakin aikavälillä, esimerkiksi vuoden tai kahden välein” toteavat Furuhjelm ja Pujals.
Yksi mahdollisuus paikkojen tasa-arvoiseen kierrättämiseen on arvonta. Arpajaisia kannattaa kokeilla, jos sopuun ei muulla tavoin päästä. Tutussa rivitaloyhtiössä arvotiin juuri pari ylimääräistä ruutua kaikkien kakkosautopaikkaa haluavien kesken.
Osakkaan vuokralainen on autopaikkojen jaossa tasa-arvoinen osakkaiden kanssa. Etusijalla paikkojen jaossa ovat talossa asuvat, olivatpa he osakkaita tai osakkaan vuokralaisia. Vuokralaisella ei kuitenkaan ole etuoikeutta ohittaa toisia autopaikkajonossa, vaan hänen tulisi asettua normaalissa järjestyksessä jonon viimeiseksi.
Joskus naapureita ärsyttää myös parkkiruudun täyttävä vene, peräkärry tai matkailuvaunu. Mitä parkkipaikalla oikeasti saa säilyttää?
Marina Furuhjelm ja Mia Pujals muistuttavat, että autopaikat on tarkoitettu moottoriajoneuvojen säilytystä varten eikä varastotilaksi. Poikkeuksena on autotalli, jossa saa säilyttää auton ohella jonkin verran esimerkiksi työkaluja ja liikuntavälineitä.
Jos autopaikat ovat osakashallintaisia, pulmia on vähemmän. Silloin paikan käyttäjästä päättää kyseisten osakkeiden omistaja.
Autopaikkasääntöjä ei omassa taloyhtiössämme vielä ole, mutta autopaikkatiedote sentään saatiin aikaan tänä syksynä. Itse käytän taloyhtiössämme vain polkupyörävarastoa.
Lue lisää: Marina Furuhjelm, Mia Pujals: Autopaikat taloyhtiössä, Kiinteistöalan Kustannus 2016.
Satu Alavalkama on Taloustaidon toimittaja