Hallituspuolue Kokoomuksessa käydään monien yllätykseksi rajua puheenjohtajataistoa, jossa osallisena ovat nykyinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, sisäministeri Petteri Orpo sekä kansanedustaja Elina Lepomäki.
Aiemmin ehdokkuutta pohtinut kansanedustaja-liikemies Harry Harkimo ei kandideeraa, vaan on ilmoittanut kannattavansa Petteri Orpoa tulevaksi puheenjohtajaksi.
Perinteisesti poliitikkoja arvioidaan oikeisto-vasemmisto -akselilla, sekä toisaalta esim. liberaali–konservatiivi -akselilla. Viestintätoimisto Milttonin käyttämä Red Note -analyysi pohjaa kansanedustajien ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja antamiin vaalikonevastauksiin, ja antaa kiinnostavia eväitä tulkita Kokoomuksen johtokandidaattien perimmäisiä näkemyksiä.
Oikeisto–vasemmisto -jaolla tarkasteltuna Elina Lepomäki kuuluu eduskunnan oikeistolaisimpiin edustajiin. Myös Stubb on aavistuksen enemmän oikealla kuin Orpo. Yleensä kun puheenjohtajaa haastetaan, ”linjan kirkastaminen” merkitsee enemmän liikkeen omaan, perinteiseen poliittiseen suuntaan vetämistä. Nyt Orpolla voi olla haaste vakuuttaa puoluekenttä siitä, että hänen vaihtoehdollaan on tosiasiallista painoarvoa. Tähän viittaa sekin, että Kokoomukselle tärkeästä valinnanvapaudesta huolimatta Orpo kannattaa sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamista ensisijassa julkisesti.
Kaikkien ehdokkaiden mielestä Suomessa on liian helppoa elää sosiaaliturvan varassa. Leikkauksia kannatettiin, ja myös niiden kohdentamista sosiaali- ja työttömyysturvaan liputettiin. Tästä Kokoomuksen johtokandidaatit ansaitsevat tunnustuksen – vaikeisiin päätöksiin tunnustettiin tarvetta jo ennen vaaleja.
Kannabis vapaaksi?
Vaikka Kokoomuksen kenttään saattaisi vedota arvokonservatiivisuus, vanhasta ”kypäräpappi” -puolueesta on tullut kärkiehdokkaidensa kautta nähtynä selkeästi liberaalipuolue.
Kaikki kolme ehdokasta kannattavat eutanasian käyttöönottoa parantumattomasti sairaille. Lepomäki kannattaa myös ruotsin kielen muuttamista vapaaehtoiseksi sekä kannabiksen laillistamista. Mietojen huumeiden vapauttaminen on kuulunut tähän asti lähinnä Vihreiden ja vasemmistolaisten poliitikkojen arsenaaliin.
Mielenkiintoista on, että ehdokkaista ainoastaan Petteri Orpo kannattaa kuntien pakkoliitoksia. Tämä voi osaltaan taustoittaa sitä, miksi Stubb oli lopulta valmis hyväksymään Keskustan ajaman maakuntamallin – hänellä ei ollut halukkuutta lähteä hakemaan tuottavuuskasvua kuntarakenteen uudistamisen kautta.
Siinä missä sekä Orpo että Lepomäki kannattavat perustulomalliin siirtymistä, Stubb ei tällaista kehityskulkua hyväksy.
Orpo erottuu kilpakumppaneistaan kiinnostavassa, usein kansalaisia laajalti puhuttavassa kysymyksessä eläkekaton käyttöönotosta. Hän kannattaa eläkekattoa ylisuurten eläkkeiden leikkaamiseksi. Työeläke-establishment Suomessa vastustaa eläkekattoa jyrkästi.
Lepomäen liputtamaa paikallista sopimista kannattavat muutkin. Olisikin toivottavaa, että tässä kysymyksessä profiloituva Lepomäki kertoisi selkeästi, millä tavoin hän olisi valmis toimimaan toisin kuin esim. Stubb paikallisen sopimisen lisäämiseksi.
Yhteenvetona voi todeta, että Lepomäki erottuu poliittiselta linjaltaan selvästi oikeistolaisimpana vaihtoehtona. Orpon ja Stubbin linjaeroavaisuudet vaikuttavat pieniltä. Tämä vahvistaa sitä yleistä käsitystä, että Kokoomuksen johtajapelissä on kysymys enemmän sopivasta henkilöstä kuin politiikan linjoista. Jos peli ratkeaisi yhteen sisältökysymykseen, se voisi olla Orpon myönteinen suhtautuminen eläkekattoon – löytyykö Kokoomuksen kentältä sellainen eläkeläisvoima, joka innostuisi puheenjohtajan vaihtamisesta tällä perusteella?
Ville Kopra toimii johtavana asiantuntijana Miltton Networks Oy:ssä
Disclaimer: Kirjoituksessa on hyödynnetty ja tulkittu Alexander Stubbin, Petteri Orpon ja Elina Lepomäen antamia vaalikonevastauksia Ylen, MTV:n ja Helsingin Sanomien vaalikoneissa. Vaalikonedatan tulkinta pohjautuu viestintätoimisto Milttonin ja analyysiyhtiö Red Noten analyysiyhteistyöhön.