veronmaksajat.fi

"Deal or no deal" - Pelkääkö Suomen suurin vientiala Brexitiä?

Maarit Lindström

Suomalaisille metsäteollisuuden yrityksille Britannian markkina on poikkeuksellisen tärkeä. Se on toiseksi tärkein yksittäinen vientimaa Saksan jälkeen. Metsäteollisuuden vienti muodostaa puolestaan koko Suomen tavaraviennistä Britanniaan liki 40 prosenttia. Viennin arvo oli viime vuonna 960 miljoonaa euroa. Siitä massa- ja paperiteollisuuden osuus oli kolme neljäsosaaja puutuoteteollisuuden neljännes. Näin ollen alan yrityksille ei ole yhdentekevää, miten Brexitissä käy ja millaisiksi talous- ja kauppasuhteet EU:n ja Britannian välillä muodostuvat.

Näin Britannian parlamenttivaalien alla tunnelmat viittaavat siihen, että jatkuvuus Britannian sisäpolitiikassa ja mahdollisuudet kompromisseihin voisivat helpottaa tulevia Brexit-neuvotteluita. Mayn "No deal is better than a bad deal" -mantra kuitenkin huolestuttaa yrityksiä, myös brittiyrityksiä. Monet ekonomistit ja analyytikot ovat sitä mieltä, että "no deal" olisi se huono vaihtoehto. 

Suomalaisten metsäteollisuuden yritysten suhtautumisesta Brexitiin ei kuitenkaan heijastu pelko. Sen sijaan yritysten viestit korostavat sitä, että rima tulee säilyttää korkealla ja että EU:n ja Britannian tulisi neuvotella ero rakentavasti ja luoda optimaalinen molempia osapuolia tyydyttävä tulevaisuuden suhde. Eroprosessin ei tule vaarantaa EU:ta poliittisena ja taloudellisena hankkeena. Ei myöskään heikentää EU:n sisämarkkinoiden toimintaa tai EU-yritysten kansainvälistä kilpailuasemaa.

Britannian EU-eron haitat yritystoiminnalle tulee minimoida neuvotteluissa, vaikka on selvää, että tuleva suhde ei voi olla Britannian EU-jäsenyyden veroinen. Kaupan ja taloudellisen yhteistyön pitäisi siitä huolimatta olla jatkossakin sujuvaa niin, ettei siihen kohdisteta ylimääräistä hallinnollista kustannustaakkaa tai protektionismia.

Brexitin jälkeenkin sääntöihin pohjautuva, tasapuolisen kilpailun mahdollistava avoin kilpailu- ja toimintaympäristö hyödyttää taloudellisesti sekä EU:ta että Britanniaa.  Riittävän ajoissa sovitun siirtymäkauden tulee turvata kansainvälisen kaupan ja liiketoiminnan sujuvuus.

Metsäteollisuuden yrityksille tilanne, jossa EU:n ja Britannian tuleva suhde pohjaisi laajan vapaakauppasopimuksen sijaan WTO-säännöstöön, ei olisi optimaalinen. Alan arvion mukaan se ei kuitenkaan olisi mikään katastrofi siinä tapauksessa, että Britannia omaksuisi EU:n nykyiset tullitariffisitoumukset eikä lähtisi voimakkaasti loitontamaan lainsäädäntöään EU:n säännöstöstä.

Britannian kauppa- ja taloussuhteiden tulevaisuus on vielä monin paikoin avoin. Suunnistukseen tarvittava kartta meillä jo on, mutta tavoiteltavat rastit ovat sen sijaan vielä määrittelemättä. Kun ne on neuvotteluissa asetettu paikoilleen, yritykset hakevat kompassilla suunnat ja löytävät asiakkaansa lyhyintä ja tehokkainta reittiä noudattaen.

Maarit Lindström 

Kirjoittaja on Metsäteollisuus ry:n johtaja ja pääekonomisti.

Lue lisää Metsäteollisuuden kannoista Brexitiin

 

Kirjoittajasta

Maarit Lindström

Maarit Lindström on Metsäteollisuus ry:n johtaja ja pääekonomisti. Seuraa @LindstromMaarit Twitterissä.

Blogeissa