Myönnetään, otsikko on provosoiva. Oikeasti en näe, että Brexitissä olisi mitään hyvää. Tai jos on, siitä en ole tietoinen. Mutta koska Britannia on nyt sinetöinyt päätöksensä matkata ulos EU:sta, on hyvä pohtia saisiko asiasta irti jotain myönteistä.
Lääketeollisuuden toimijana – ja suomalaisena – näen asiassa heti yhden mahdollisuuden. Sen onneksi huomasi Suomen hallituskin, kun EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan 17. maaliskuuta, että Suomi tavoittelee Euroopan lääkeviraston EMA:n sijoittamista Suomeen. Tekisi mieli sanoa, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Useampi muu maa, muun muassa Ruotsi ja Tanska, on jo aikaisemmin ilmoittanut olevansa kisassa mukana. Kuuleman mukaan EU:n käytävillä on jo aktiivisesti jaettu kilpailijamaiden mainoslehtisiä.
EMA vastaa eurooppalaisten lääkevalmisteiden myyntilupahakemusten tieteellisestä arvioinnista, ja tällä hetkellä sen toimisto sijaitsee Lontoossa. Brexitin myötä EMA:n sijaintipaikka pitää siirtää. Miksi Suomen sitten kannattaa virastoa havitella?
EU:n kolmanneksi suurimman viraston sijoittumisella Suomeen olisi suuri merkitys. Työpaikkojen ja kotimaisen elinkeinoelämän näkökulmasta asia on tärkeä. EMA työllistää satoja korkeasti koulutettuja henkilöitä, minkä lisäksi sillä on työnsä tukena laaja asiantuntijaverkosto.
Suomessa on myös erinomaista lääkealan osaamista, joka saisi EMA:n ansiosta lisää näkyvyyttä kansainvälisesti. Tämä taas edistäisi kansainvälisen lääketeollisuuden investointihalukkuutta Suomeen. Käytännössä tällaiset investoinnit näkyvät esimerkiksi lisääntyneinä kliinisinä lääketutkimuksina ja terveysalan innovaatioina. Viime kädessä siis hyötyvät suomalainen terveydenhuolto, yhteiskunta ja potilaat.
Tehtävä EMA:n Suomeen lobbaamiseksi ei ole helppo, ja EU-päätökset ovat arvaamattomia. Mutta siitä huolimatta, tai juuri siksi, nyt pitää yrittää tosissaan. Voitettavaa on paljon. Ja muuten, oma kansallinen lääkevirastomme Fimea on EU:ssa arvostettu toimija. Ihan ensin hallituksen kannattaa aloittaa siitä, että saadaan aikaan lopullinen päätös Fimean sijainnista. Vuosia jatkunut epätietoisuus sijaintipaikasta ei saa vahingoittaa Fimean asiantuntijuutta ja asemaa – koska silläkin on suomalaisille suuri merkitys.
En käytä jo kulunutta lausetta, jossa halutaan tehdä maasta X great again. Mutta tehdään kuitenkin Suomesta lääke- ja terveysalan suuri maa. Siihen meillä on kaikki edellytykset!
Kati Nyman
Kati Nyman on biolääkeyhtiö AbbVien yhteiskuntasuhdejohtaja.