Suomessa on perin vähän tutkittu sitä, millaisia toimijoita vuokramarkkinoilla on. Julkinen keskustelu pyörii hyvin usein isojen vuokranantajien ympärillä. Monelle on jäänyt hämärän peittoon, että vapaarahoitteisessa vuokra-asuntomarkkinassa kahdessa asunnossa kolmesta on vuokranantajana yksityinen Vilma tai Veikko Vuokranantaja.
Teimme loppuvuodesta Suomen Vuokranantajissa laajan kyselytutkimuksen yksityisistä vuokranantajista. Pyrimme selvittämään, keitä Vilma ja Veikko todellisuudessa ovat, miten he toimivat ja mitä he tavoittelevat. Kyselyyn vastasi yli 3 000 yksityistä vuokranantajaa.
Sukupuolijakauma osoittautui hyvin tasaiseksi. Vilma ja Veikko olivat tyypillisimmin keski-iän ylittäneitä, mutta jo joka viides oli alle 40-vuotias. Nuorten vuokranantajien määrä tuntuu olevan nousussa, kun moni näkee vuokra-asunnoissa hyvä tavan turvata tulevaisuudessa omaa eläkettään.
Tuloiltaan Vilma ja Veikko olivat keskimäärin tavallisia palkansaajia. Reilu neljäsosa ilmoitti taloutensa ansiotuloiksi alle 50 000 e/vuosi ja vajaa puolet 50 000-99 999 e/vuosi.
Vuokra-asuntoja on suurimmalla osalla vain 1 tai 2 ja muuta sijoitusvarallisuutta keskimäärin melko vähän: joka kolmannella alle 10 000 e. Toisaalta joka viides ilmoitti sijoitusvarallisuudekseen yli 100 000 euroa.
Vilma ja Veikko ovat vuokranantajina keskimäärin hyvin pitkäjänteisiä. Reilu kolmannes ilmoitti toimineensa vuokranantajana yli 10 vuotta, mutta alalle on tullut viime vuosina myös paljon uutta verta. Lähes puolet vastaajista oli toiminut vuokranantajana enintään 5 vuotta.
Vaikka bruttovuokratuotto on kolmanneksella vastaajista 3-5 prosenttia ja toisella kolmanneksella 5-7 prosenttia, suurin osa vuokranantajista piti kannattavuutta ja säästämistä tärkeimpinä syinä vuokraustoimintaansa. Tuotto ei selvästikään ole Vilmaa ja Veikkoa ohjaava tekijä, vaan vuokraustoimintaa pidetään turvallisena ja pitkällä tähtäyksellä järkevänä säästämisen muotona.
Asunnon vuokraamiselta moni tuntui ensisijaisesti toivovan pitkiä vuokrasuhteita ja vaivattomuutta. Silti suuri osa haluaa hoitaa vuokraamisen itse, ilman välittäjää.
Moni ei kuitenkaan kehtaa kysyä kaikkia kysymyksiä, joita vuokralaiskandidaatille olisi syytä esittää. Vain neljä viidestä tarkistaa vuokralaisen henkilöllisyyden, ja tulot tarkistetaan vain kolmessa tapauksessa kymmenestä. Luottotietojen tarkistaminen on kuitenkin onneksi suhteellisen yleistä.
Tutkimuksesta piirtyy siis kuva hyvin tavallisesta ja kiltistä suomalaisesta – sellaisesta, joka tulee vastaan marketissa toppatakissaan ja joka kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa kantaa melkoista yhteiskunnallista manttelia. Vilma ja Veikko tarjoavat kodin sadoille tuhansille ihmisille ja ovat itse asiassa yhdessä Suomen suurin vuokranantaja.
Mia Koro-Kanerva
Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja.