Koskaan aikaisemmin tuotantokapasiteettia ei ole rakennettu näin paljon näin lyhyessä ajassa, eikä rahapolitiikka ole ollut näin kevyttä näin pitkään. Kiinan jättimäiset investoinnit ja keskuspankkien jättimäinen rahan luonti ovat vieneet markkinat kauas tasapainostaan.
Taloudessa on ylikapasiteettia eikä rahan hinnalla ole merkitystä investoinneille, mutta siitä huolimatta omaisuusarvot ovat huipussaan. Globaalit markkinat ovat liian oudot, jotta niihin voisi suhtautua luottavaisesti.
Finanssikriisin jälkeen keskuspankit ovat tavoitelleet poikkeuksellisesti alhaisen lyhyen koron lisäksi myös alhaista pitkää korkoa. Koska pitkää korkoa käytetään lähes kaikkien omaisuuserien hinnoittelussa, kupla on lähes kaikkialla. Kun talouden ongelmiin haetaan ratkaisua aina vain kevyemmästä rahapolitiikasta, kuplariskit ovat nousemassa talouden ykkösriskeiksi.
Korkotasoa on normalisoitava ennen seuraavaa taantumaa. Koska suhdanne on edennyt jo pitkälle, normalisoinnilla on kiire. Yhdysvaltain keskuspankki onkin nostamassa korkoja, mikä kiristää rahoitusolosuhteita kaikkialla, myös globaalin talouden heikoissa kohdissa.
Vaikka Yhdysvaltain keskuspankki jo kiristää rahapolitiikkaansa, haluaa Trump elvyttää lisää. Markkinat ovat innostuneet lisäelvytyksestä, vaikka se kiihdyttäisi inflaatiota ja kasvattaisi jo muutenkin epävakaiden korkomarkkinoiden riskiä. Kun lyhyen aikavälin elvytys on pääsääntöisesti haitallista pitkällä aikavälillä ja osakemarkkinat hinnoittelevat vain lyhyen aikavälin, markkinoiden signaaleihin on suhtauduttava varauksella.
Yhdysvaltain rahapolitiikan kiristäminen välittyy korkojen ja valuutan kautta Kiinaan. Kiinan elvytys on kanavoitu pankkijärjestelmän kautta, jonka tase on kasvanut 15:stä 33 biljoonaan finanssikriisin jälkeen. Kun keskuspankit ovat kasvattaneet tasettaan noin biljoonalla vuodessa, Kiinan pankkijärjestelmän tase on kasvanut kolminkertaisella vauhdilla. Tämä on häkellyttävä mittakaava uudelle kapasiteetille ja velalle.
Kiina on vastannut talouden hidastumiseen kasvattamalla elvytystä, mikä on kasvattanut yritysten velan huippuunsa. Kiinan talous on saavuttanut pisteen, jossa se voi siirtää velkaongelmaansa eteenpäin, mutta ei voi ohittaa sitä.
Koska Kiina on maailman suurin viejä, tehokkain ratkaisu yrityssektorin velkaongelmaan on valuutan devalvaatio, mikä olisi iso deflatorinen aalto globaalille taloudelle ja protektionistinen yllyke maailmankaupalle.
Kiina elvytti voimakkaasti viime vuonna, joten globaalin talouden kasvu- ja inflaatiopulssi olivat odotettavissa, mutta pulssi heikkenee elvytyksen hiipuessa. Vaikka lyhyellä aikavälillä korot nousisivatkin, nousu pysähtyy korkeaan velkaantuneisuuteen ja osakemarkkinoiden korjaukseen, minkä jälkeen korot palaavat pitkälle laskutrendille. Talouspolitiikan sisältöä joudutaan harkitsemaan uudelleen.
Jussi Hyöty
Kirjoittaja on vapaa markkina-analyytikko.