veronmaksajat.fi

Myös säästäjän liekki palaa!

Ulla Simola

Onko ”täysillä eläminen” jotenkin ristiriidassa sen kanssa, että panisi koko ajan myös vähän rahaa säästöön?

Joidenkin mielestä ilmeisesti on. Kun mediassa yksityisten ihmisten haastatteluissa sivutaan haastateltavan taloutta tai rahankäyttöä (tosin tätä tapahtuu hyvin harvoin, ellei jutun tarkoitus ole kertoa vähävaraisuudesta tai toimeentulo-ongelmista), haastateltava yllättävän usein kertoo, että hän ei säästä tai sijoita.

Tällöin säästäminen näyttäytyy jotenkin kielteisessä valossa. Haastateltava kertoo, että häntä ei kiinnosta ”haalia omaisuutta”. Hän haluaa elää täysillä eikä ”kerätä mammonaa”. Rahan sivuun paneminen olisi liekin sammuttamista. Sen sijaan hän käyttää rahansa elämiseen tässä ja nyt. Säästöt ja omaisuus, jopa omistusasuntokin, olisivat pelkkä raskas kahle.

Eikä edes eläkesäästämisessä ole ideaa, kun ei tiedä, onko sitten elossakaan.

Yleensä kysymys ei näissä tapauksissa ole siitä, että haastateltava olisi köyhä eikä pystyisi siksi säästämään. Päinvastoin: usein on pääteltävissä, että hän on hyvätuloinen monellakin mittarilla arvioituna.

Ehkä juju onkin siinä. Jos tulot ja oman työn/ammatin/toimialan/yrityksen tulevaisuudennäkymät ovat hyvät, voi suhtautua luottavaisemmin siihen, että tuloja riittää jatkossakin.

Säästöjä ilman kärvistelyä

On tietenkin täysin jokaisen oma asia, miten raha-asioitaan hoitelee. Eri ihmisille ja eri elämäntilanteisiin sopivat erilaiset tavat ja tyylit, eikä kenenkään ole pakko säästää. Osalla ihmisistä talous on niin tiukka, ettei säästäminen edes onnistuisi.

Säästämisen ei kuitenkaan tarvitse olla kärvistelyä. Edes asuntolaina ei välttämättä enää ole sitä, kun korot ovat halvat, laina-ajat pitkiä ja lyhennystahti säädeltävissä.

Pieniäkin summia voi ja kannattaa säästää. Taloudellinen turvallisuus, edes pieni puskuri tulevaisuuden varalle, tuo tiettyä levollisuutta – mutta ei sammuta liekkiä!

Paha päivä on iloinen asia

Onneksi monet rahalaitosten kyselytutkimukset kertovat, että suurin osa suomalaisista sittenkin suhtautuu myönteisesti säästämiseen. Ehkä noissa alussa mainitsemissani haastatteluissa kielteinen suhtautuminen säästämiseen on nostettu esiin juuri siksi, että se on tavallisuudesta poikkeavaa.

Esimerkiksi tuoreessa Lähi-Tapiolan teettämässä kyselytutkimuksessa vain joka kymmenes vastaaja kertoi, että säästäminen ja sijoittaminen herättävät heissä kielteisiä mielikuvia. Lähi-Tapiola kertoi tiedotteessaan, että noin selvä tulos oli jopa yllätys heillekin.

Säästöpankkiryhmän kyselyn mukaan pahan päivän vara on suomalaisten säästäjien ykköskohde. Sama viesti on toistunut erilaisissa säästämiskyselyissä vuodesta toiseen.

”Paha päivä” on siis iloinen asia, jos se ei koskaan toteudu. Jonain kauniina päivänä voi sitten nauttia pahan päivän varalle kerätyistä säästöistä.

Ulla Simola on Taloustaidon toimituspäällikkö

Kirjoittajasta

Ulla Simola

Ulla Simola on Taloustaidon toimituspäällikkö. Seuraa @UllaSimola Twitterissä.

Blogeissa