Donald Trumpin tosi-tv ohjelma The Apprentice pyöri huimat 11 kautta vuodesta 2004 vuoteen 2015. Ohjelman suola oli loppuhuipennus, jossa Trump antoi suurieleisesti kenkää ohjelman osallistujalle. Seuratessani Trumpin ensimmäistä sataa päivää presidentin virassa en voi välttyä vaikutelmalta, että ohjelma pyörii edelleen. Erona ohjelmaan on lähinnä se, että potkut perusteltiin paremmin TV-ohjelmassa.
Oikeassa maailmassa Trump taitaa käsikirjoittaa itse ohjelmansa. Laatu on sen mukaista. Hän on antanut kenkää oikeusministeri Sally Yatesille ja kansalliselle turvallisuusneuvonantajalleen Michael Flynnille. Tiistaina Trumpin ylitti itsensä antamalla potkut keskusrikospoliisin FBI:n johtajalle James Comeylle.
Oikeusministeriö perusteli Comeyn potkuja Hillary Clintonin sähköpostitutkinnalla. Selitys ontui. Yleinen vahva epäilys motiiviksi on Trumpin pyrkimys estää häneen kohdistuvaa tutkintaa hänen Venäjä-yhteyksistä. Comey oli intensiivisesti median valokeilassa Trumpin Venäjä-kytköksistä. Donaldilta paloi käämit.
Presidentillä on oikeus erottaa FBI:n johtaja. Siitä ei ole epäselvyyttä. Laki ei kuitenkaan ole ainoa rajoite presidentin vallankäytölle. Normit toimivat myös vallankäytön rajoitteina. Presidentti antoi potkut FBI:n johtajalle, joka tutki itse presidenttiä väärinkäytöksistä. Kyseessä on räikeä normien rikkominen, josta Trump maksaa kovan laskun.
Monia tahoja on arveluttanut Trumpin ja Trumpin lähipiirin olemus. Onko kyseessä kansaa ymmärtävä ja manipuloiva nero vai onnenkantamoisella ratsastava amatööri? Onko Trump siis aikamme Theodore Roosevelt vai Ronald Reagan? Onko Keisarilla vaatteita?
Vai nousiko valtaan ajan henkeä mukailevasti tosi-tv karikatyyri? Edellyttikö hänen valtaannousu paitsi globalisaatiokrapulaa, myös historiallisen epäsuosittua demokraatti ehdokasta, äänien erikoista osavaltiojakaumaa ja ironisesti Comeyn ilmoitusta Hillary Clinton tutkinnasta?
Valtiomies James Madison nojautui vahvasti Montesquieun kolmijako-oppiin luodessaan Yhdysvaltojen perustuslain. Presidentti ei kykene hallitsemaan tehokkaasti ilman kongressia ja korkeinta oikeutta.
Poliittisten normien räikeä halveksunta johtaa hyljeksintään republikaanijohdolta ja vastatoimiin demokraateilta. Trumpin poliittinen tase on ottanut Comeyn myötä ison loven. Presidentti tarvitsee senaatin tukea nimityksien yhteydessä ja edustajainhuoneen enemmistöä terveydenhuolto- ja verouudistuksessa. Trump joutunee myönnytyksiin paikatessaan Comeyn myötä luotua vahinkoa.
Comeyn potkujen poliittinen kalleus kielii suuren luokan poliittisista virhearvioista. Trump ja hänen lähipiirinsä toimet eivät vaikuta Reaganin uudelta tulemiselta vaan kyseessä on ryhmä poliittisia amatöörejä. Käytös nostaa merkittävästi todennäköisyyttä, että Trumpin presidentinkausi päättyy ennenaikaisesti.
Valtteri Ahti
Kirjoittaja on Evli Pankin pääekonomisti.