Markkinoilla on jo pitkään vallinnut poikkeuksellisen suotuisa goldilocks-ympäristö (kultakutri), jossa kasvu on vahvaa mutta korot ovat matalalla.
Koska inflaatio ei ole kiihtynyt, keskuspankit ovat jatkaneet elvyttämistä ulrakevyellä rahapolitiikallaan. Keskuspankin inflaatiomandaatin takia kevyen rahapolitiikan aikakausi voi päättyä vain inflaation kiihtymiseen. Matalat korot ovat välttämättömiä markkinoiden korkeille arvostuksille, joten sijoittajien kaikki katseet ovat inflaatiossa.
Inflaatio on jälkisyklinen ja markkina-arvojen nousu etusyklinen ilmiö. Nykyisessä suhdanteessa inflaatio tulee poikkeuksellisen myöhään ja markkina-arvojen nousu tuli poikkeuksellisen aikaisin. Koska talous- ja markkinasuhdanteen välillä on merkittävä eriaikaisuus, markkinoiden arvostukset ovat epävarmalla pohjalla.
Inflaatio ei ole kiihtynyt pitkäaikaisesta massiivisesta elvytyksestä huolimatta, joten markkinoilla ei ole uskoa inflaation kiihtymiseen. Toisaalta jättielvytys on voinut virittää kasvun ja inflaation välisen ”kuminauhan” äärimmilleen. Pienikin kasvun kiihtyminen voi räpsäyttää kuminauhan ja vapauttaa inflaation, mikä olisi suuri shokki markkinoille.
Yhdysvalloissa korot nousussa?
Maailman suurimmassa taloudessa, Yhdysvalloissa, kuluttajan ja yritysten luottamus on huipussaan, työttömyys on pohjilla ja markkina-arvot ovat kaikkien aikojen korkeimmalla tasollaan. Yritysten ennätystulokset eivät ole johtaneet odotettuun palkkojen yleiseen nousuun. Kaikki muut merkit, paitsi inflaation kehitys, viittaavat Yhdysvaltain talouden olevan suhdanteen huipulla.
Palkkainflaatio on kuitenkin ollut koko ajan käynnissä, mutta automaation ja demografian vaikutukset ovat estäneet sen näkymisen yleisellä tasolla. Nyt talouden suhdannetekijät näyttävät ajavan työmarkkinoiden rakenteellisten tekijöiden ohi, ja inflaatio kerää voimaansa normaaliin tapaan talouden positiivisen huminan keskellä.
Kiinassa korot nousussa?
Kiinassa kaikki on suurta, mutta erityisesti rahan määrä on suurta. Kiinalla on ulkona olevaa rahaa enemmän kuin Euroopalla ja Yhdysvalloilla on yhteensä, ja rahan määrän kasvu finanssikriisin jälkeen on ollut lähes 20 biljoonaa dollaria, mikä on enemmän kuin kaikkien suurten keskuspankkien yhteenlaskettu rahaelvytys.
Koska rahan tarjonta johtaa lopulta inflaatioon, ei ole ihme, että Kiinassa inflaatio on viime aikoina kiihtynyt. Kiina keskuspankki joutuu kiristämään rahoituksellisia olosuhteita myös hillitäkseen velkaantumista.
Nousevien korkojen maailmassa Kiinan riskit kasvaisivat nopeasti, koska Kiinan asuntomarkkinat ovat maailman suurin omaisuusluokka, ja Kiinan yrityssektori on maailman velkaisin. Korkojen liian voimakas nousu pudottaisi asuntojen arvoja ja heikentäisi yritysten velanhoitokykyä, mikä heijastuisi globaaliin talouteen.
Euroopassa korot pysyvät alhaalla
Euroopalle pitkäksi venähtävä kevyt rahapolitiikka on riski. Korkojen nousun oletetaan alkavan Euroopassa aikaisintaan vuonna 2018. EKP voi siis ajautua tilanteeseen, jossa sillä ei ole korkopuskureita seuraavassa taantumassa. Koska globaalissa taloudessa ei voida hallita suhdanteita, seuraavaan suhdanteeseen on syytä varautua ennakkoon rakentamalla korkopuskurin.
Kevyen rahapolitiikan loppua ja korkojen nousua on ennakoitu jo vuodesta 2013. Nyt kun siihen ei enää uskota, se voi vihdoin ryömiä esiin. Vaikka inflaation kiihtyminen ja korkojen nousu ovat riski velkaantuneelle globaalille taloudelle, se on merkki talouden toiminatakyvystä.
Jussi Hyöty
Kirjoittaja on OP Varallisuudenhoidon kvantitatiivinen strategi.