Otsikko on velkaa Princen pop-hitille ”1999”. Laulussa mainitaan myös, että juhlien ei ole tarkoitus kestää ikuisesti. Piensijoittaja sai siitä nyt tylyn muistutuksen.
Pörssikurssien nousu on kestänyt lähes yhdeksän vuotta, kiitos finanssikriisin pohjien ja siitä käynnistyneen keskuspankkien historiallisen löysän rahapolitiikan.
Yksi jos toinen markkinoille tullut piensijoittaja saattaa pitää itseään guruna. Perushajautuksella niin aloittelija kuin konkari on voinut nakuttaa osakesijoituksista mukavat tuotot.
Osakkeiden ja varsinkin teknologiayritysten huima nykyarvostustaso vie ajatukset Princen hehkuttamaan vuoteen 1999.
Internetin ensimmäinen kultakausi loi 1990-luvun lopulla liukuhihnalta uusia suuryrityksiä ja miljardöörejä. Tutkijat ja toimittajat julkaisivat kirjoja kuten The Long Boom, joiden mukaan uusi teknologia myllertäisi eri toimialojen rakenteet perusteellisesti. (Niin itse asiassa tapahtuikin mutta vasta kymmenkunta vuotta myöhemmin.)
Kova usko talouden uusiin pelisääntöihin loi silloin puitteet pörssijuhlalle, joka houkutteli mukaan massoittain piensijoittajia.
Se kohta, jossa vuosituhannen vaihteen visiot menivät vikaan, oli ajatus suhdanteiden katoamisesta. Uuden teknologian leviäminen oli niissä jatkuvaa voitonmarssia. Pääsy tietoon ja vaurastumiseen tapahtui ikään kuin automaattisesti, kun nettiin kytkeytyvät päätelaitteet levisivät kehittyneistä maista kehittyviin ja ylemmistä tuloluokista alempiin.
Todellinen kehitys ei tietenkään ollut tasaista tai reilua. Voittajia ja häviäjiä syntyi samalla lailla kuin aiemmissa talouden murroksissa.
Tämä näkyi pian pörssissäkin. Nettikuplan puhkeaminen jo vuonna 2000 pyyhkäisi pois tekno-osakkeiden liika-arvostukset ja kokonaiset yritykset, joiden liiketoiminta ei ollut kestävällä pohjalla. Se oli kova koulu myös piensijoittajille.
Mahdollinen korjausliike erottelee tälläkin kertaa jyvät akanoista, mutta akanoita oli 20 vuotta sitten rutkasti enemmän.
Vuoden 2018 kuplan poksahdus on todennäköisesti paljon vaimeampi, mutta silti se muistuttaa meitä pitkään jatkuneiden juhlien loppumisesta.
Antti Oksanen
Kirjoittaja on Taloustaidon päätoimittaja.