veronmaksajat.fi

RAHAT

"15 prosentin korkoa Intiasta" – Taattu korkea tuotto on niin hyvä houkutin, että sen edessä kannattaa olla varuillaan

"15 prosentin korkoa Intiasta" – Taattu korkea tuotto on niin hyvä houkutin, että sen edessä kannattaa olla varuillaan
15.3.2023

KARON PÖRSSI "Nyt tarjoamme rajoitetusti myös suomalaisille sijoittajille mahdollisuutta sijoittaa kauttamme turvallisesti Intian rahoitusinstrumentteihin. –– Maksamamme korot kahden vuoden sijoitukselle ovat 6,0 %:sta ylöspäin, katso liitteen esityksen sivun 4 taulukko. Sadan tonnin sijoitus tuottaisi puolestaan jo 9,0 %! Eli korkotuotto on erittäin kilpailukykyinen ollen 2–3-kertainen tarjolla oleviin suomalaisiin talletusvaihtoehtoihin."

Valkoiselle A4-arkille kirjoitettua saatekirjettä seuraa väritulostimella tulostettu englanninkielinen "Investment Proposal", käytännössä muutaman sivun laajuinen PowerPoint-esitys. Kunkin esityskalvon alareunaan on painettu intialaisen yhtiön 91-alkuinen puhelinnumero, info-alkuinen sähköpostiosoite, kotisivun osoite ja käyntiosoitetiedot.

Jo viidentuhannen euron sijoitukselle on luvassa 6,0–6,5 prosentin "luvattu vuotuinen korko, nettona" 24 kuukauden sijoitusajalle. 25 000–50 000 eurolle korko olisi 6,5–7,5 prosenttia, ja korkoprosentti kohenisi edelleen sijoitussumman kasvaessa. Yli 150 000 euron sijoitukselle korko olisi neuvoteltavissa ("11,0–15,0 prosenttia") ja sijoitusaikaakin voisi venyttää mielensä mukaan 24 kuukaudesta 60 kuukauteen.

Mahtava mahdollisuus!

Jopa niin upea, että se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

Niin tuumi myös eteläsavolainen eläkeläismies, jolle hänen tuttavansa esitteli mahtavan sijoitusmahdollisuuden. Sen sijaan että hän olisi tehnyt tilisiirron puolituttunsa pankkitilille, josta rahat olisivat edelleen lähteneet Intiaan ("näin asiakkaalle ei tule ylimääräisiä pankkikuluja, vaan ne jäävät yrityksen kontolle", saatekirjeessä motivoidaan), hän otti saamistaan papereista valokuvat ja lähetti ne minulle. 

Huijauksen merkit

"Päivänselvä huijaus!" vastasin papereiden lähettäjälle.

Toimittajana tiedotusvälineen sivuilla en uskalla sanoa noin suoria sanoja, mutta itse harkitsisin toisen kerran, jos minulle esiteltäisiin korkeita korkotuottoja osuuspankkiin tehtävälle tilisiirrolle lupailevia papereita, joiden alareunassa lukee "Coding Objects Private Limited" (saatekirjeessä firman nimi näkyy olevan yksikössä).

Tai enpä itse asiassa tarvitsisi toista kertaa harkitsemiseen.

Sijoitustarjous on muotoiltu houkuttelevaksi ja rahoista eroon pääseminen on tehty helpoksi.

"Talletuksesta tehdään kirjallinen juridinen sopimus yrityksen ja asiakkaan välillä. Siitä on myös olemassa vakuus Intian viranomaisten kanssa. Allekirjoittanut hoitaa kaikki käytännön paperityöt."

"Asiakkaalla on myös mahdollista seurata reaaliajassa talletuksensa kehittymistä ja kommunikoida yrityksen kanssa tekemästään talletuksesta ja muista yrityksen tuotteista apin/nettipalvelun kautta, jonne asiakas tunnistautuu omilla käyttäjätunnuksillaan. (Sähköinen palvelu valmistumassa pian)."

Voinee muotoilla näin: Yhtymäkohtia moniin sijoitushuijauksiin on melkoisesti. Nettipalvelu reaaliaikaisine seurantoineen on tuttu vaikkapa WinCapitasta.

Kun asiakkaalle annetaan mahdollisuus verkkopalvelun kautta seurata "sijoituksensa" arvon kehitystä, numerot luovat uskottavuutta. Sijoitus tuntuu paljon konkreettisemmalta kuin se, että tosiasiallisesti "sijoittaja" on vain siirtänyt rahaa tuttavansa pankkitilille.

Esittelysivu perustelee korkeita tuottomahdollisuuksia Intian rahoitustilanteella. Huomio kiinnittyy kauniisti muualle kuin rahansiirtoon. WinCapitassa tarinana käytettiin valuuttakaupankäyntiä, Charles Ponzi loruili postikupongeista.

Erilaisia "Investment Proposaleja" varmaankin kiertelee eläkeläisten kahvikerhoissa ympäri Suomen. 

Puhaltajia siellä täällä

Moni rikollinen on kiinnostunut juuri sinun euroistasi.

Rahojaan voi menettää huijareille vaikka Facebookin kirppisryhmässä, jos erehtyy maksamaan olemattomia tuotteita feikkiprofiilimyyjälle. Sijoitushuijauksissa tappiot ovat usein suurempia kuin silloin, kun kohteena on käytetty suksipari tai melkein uutta vastaava Artekin jakkara.

Viime vuosien kryptovaluuttabuumi sai monet kepuliyrittäjät hurmioon. Kuka tahansa saattaa luoda kirjaimellisesti rahaa tyhjästä perustamalla oman kryptovaluutan. Omaa virtuaalivaluuttaansa voi myydä muille ihmisille ja saada vastineeksi reaalivaluuttaa.

Finanssivalvonta listaa nettisivuilleen varoituksia luvattomista palveluntarjoajista. Tänä vuonna sivulle on lisätty treidausalustaksi esittäytyvä Binetrix sekä johtavaksi sijoitusyhtiöksi itseään väittävä, Ihmemies-televisiosarjasta tunnettua Phoenix Foundation -nimeä käyttävä sivusto Phoenixfoundationoy.com.

Listasijoitus Fivan sivuilla on vahva merkki siitä, kenelle rahojaan ei ainakaan kannata lähettää. Kovin vajavainen se luonnollisesti on. 

Top Finance esitutkinnassa 

Kirjoitin tällä palstalla reilu kuukausi sitten Top Financesta esimerkkinä siitä, kuinka sijoittajilta kerätyt rahat voidaan jakaa yhtiön lähipiirille. Viime viikolla Lounais-Suomen poliisi lähestyi sijoitusosakkeiden omistajia asianomistajakuulustelujen tiimoilta.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen talousrikosyksikkö tutkii vuosien 2019 ja 2020 aikana Top Finance Oy:n D-, E- ja F-lajisten etuoikeusosakkeiden myyntiin ja markkinointiin liittyviä seikkoja ainakin törkeänä petoksena.

Rikoslain 36 luvun 1 § 1 momentissa petos määritellään: "Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Saman luvun toinen pykälä käsittelee törkeää petosta: " Jos petoksessa 1) tavoitellaan huomattavaa hyötyä, 2) aiheutetaan huomattavaa tai erityisen tuntuvaa vahinkoa, 3) rikos tehdään käyttämällä hyväksi vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta tai 4) rikos tehdään käyttämällä hyväksi toisen erityistä heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa ja petos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä petoksesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Yritys on rangaistava."

Prosessi tutkintapyynnöistä on ollut pitkä. Tutkintapyyntöjä Lounais-Suomen poliisille kuuluu tehdyn jo vuonna 2021. Se, millaiset saumat asianomistajilla on saada rahojaan takaisin, selviää myöhemmin. 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti