veronmaksajat.fi

RAHAT

Arvostukset matalalla, kasvuluvut korkealla – kehittyvillä markkinoilla iskun paikka?

Arvostukset matalalla, kasvuluvut korkealla – kehittyvillä markkinoilla iskun paikka?
11.8.2021

KARON PÖRSSI Kun raaka-aineiden hinnat nousevat, kehittyvät markkinat kiittävät ja kiitävät, onhan raaka-ainetuottajien osuus niissä suurempi kuin kehittyneillä markkinoilla.

Kun maailmantalouden moottori käy kuumana, kehittyvien maiden suurten vientiyhtiöiden myynti kasvaa kohisten.

Kun kehittyneiden osakemarkkinoiden arvostukset vaikuttavat sijoitusslangilla ilmaistuna kireiltä, tuottoa lähdetään etsimään merten takaa, ja lisääntynyt sijoittajien kysyntä on omiaan nostamaan kehittyvien markkinoiden osakekursseja.

Pikaisesti ajateltuna vaikuttaisi olevan monta hyvää syytä ostaa kehittyvien markkinoiden osakkeita.

Voiko tämä olla näin helppoa? Ei sentään.

Taloudet kasvavat eri tahtiin

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) vastikään heinäkuun lopulla alensi arviotaan kehittyvien maiden kuluvan vuoden talouskasvusta.

Kun IMF huhtikuussa arveli, että kehittyvien markkinoiden taloudet kasvavat kuluvana vuotena 6,7 prosenttia, nyt arvio on enää "vain" 6,3 prosenttia.

"Vain" lainausmerkeissä siksi, että kasvuluku on edelleen korkea. Korkeutta kuitenkin himmentää se, että viime vuonna kehittyvät taloudet supistuivat 2,1 prosentilla.

Kehittyvät taloudet ovat kaikkea muuta kuin homogeeninen ryhmä, mikä näkyy IMF:n ennusteissakin.

Voimakkainta kasvua IMF odottaa tälle vuodelle kehittyvän Aasian maihin, mutta toisaalta juuri niiden ennusteita rahasto laski kaikkein kovimmalla kädellä, peräti 1,1 prosenttiyksiköllä. Varsinkin Intian näkymiä vedettiin alaspäin, joutuihan maa varsin pahan koronan toisen aallon kouriin. Laskusta huolimatta IMF uumoilee Intian talouden kasvavan 9,5 prosenttia viime vuodesta.

Sen sijaan Latinalaisen Amerikan samoin kuin Itä-Euroopan ja Venäjän kasvuennusteita IMF nosti huhtikuun arviostaan. Alle on poimittu IMF:n tuoreet arviot muutamien keskeisten kehittyvien markkinoiden talouskasvusta tälle ja ensi vuodelle.

Maa Kasvu 2021 (ennuste) Kasvu 2022 (ennuste)
Kiina 8,1 % 5,7 %
Intia 9,5 % 8,5 %
Venäjä 4,4 % 3,1 %
Brasilia 5,3 % 1,9 %
Meksiko 6,3 % 4,2 %
Saudi-Arabia 2,4 % 4,8 %
Etelä-Afrikka 4,0 % 2,2 %

 Lähde: IMF, heinäkuu 2021

Arvostukset alamaissa

Ed Yardeniin henkilöityvä Yardeni Research julkaisi viime viikolla raportin keskeisten indeksien arvostuksesta p/e-luvulla mitattuna.

Yardenin käppyröistä käy ilmi, että kehittyvien markkinoiden osakkeiden eteenpäin katsova p/e-luku on 13, kun Yhdysvalloissa se on peräti 22, Ranskassa 17 ja Saksassa 15. Alueittain ja maittain tarkasteltuna kehittyvien markkinoiden osamarkkinoiden eteenpäin katsovat p/e-luvut ovat:

Aasia 14

Itä-Eurooppa 7

Latinalainen Amerikka 10

Brasilia 9

Venäjä 6

Intia 23

Kiina 13

Indonesia 14

Etelä-Korea 11

Taiwan 15

Turkki 5

Argentiina 25

Meksiko 15

Lähde: Yardeni Research: Global Index Briefing: MSCI Forward P/Es. Julkaistu 4.8.2021

Monien maiden osakemarkkinoiden arvostukset vaikuttavat varsin kohtuullisilta, mutta kehittyvien markkinoiden yhtiöiden tulosennusteisiin liittyy enemmän epävarmuutta kuin kehittyneiden maiden yhtiöiden. Joillakin markkinoilla eräiden toimialojen ja jopa yksittäisten yhtiöiden paino voi olla varsin suuri.

Lazard: "Kehittyvien maiden arvoyhtiöt iskussa"

Lazard Asset Management suhtautuu kehittyvien markkinoiden lähitulevaisuuteen hyvinkin myönteisesti. Rokotusten etenemisen ja maailmanlaajuinen investointien uudelleenkäynnistymisen ansiosta Lazard odottaa kehittyville markkinoilla vahvaa toipumista vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Inflaation paluuta Lazard pitää hyvänä merkkinä kehittyvien markkinoiden osakkeiden kannalta, onhan se osoitus talouden kasvusta.

Erityisen innoissaan Lazard on kehittyvien markkinoiden arvo-osakkeista, jotka pärjäsivät toisella vuosineljänneksellä paremmin kuin kehittyvien markkinoiden kasvuosakkeet – ja tämä oli kolmas peräkkäinen vuosineljännes, jolloin näin kävi.

"Rotaatio kasvusta arvoon on historiallisesti tarkasteltuna ollut dramaattisen hyvä arvo-osakkeiden kannalta. Kun arvo-osakkeet ovat jo yli vuosikymmenen suoriutuneet kasvuosakkeita huonommin, epäröimme sanoa, että arvorotaatio on tosiasia, mutta olemme lähestymässä tätä johtopäätöstä", Lazardin heinäkuussa julkaisemassa katsauksessa muotoillaan.

Arvo-osakkeiden ylituottoa voi selittää se, että arvoyhtiöissä on paljon syklisiä firmoja, esimerkiksi perusteollisuutta, jotka hyötyvät investointien kiihtymisestä.

Blackrock: "Kiina on oma tarinansa"

Maailman suurin varainhoitaja Blackrock haluaa puolivuotiskatsauksessaan katsoa uudelleenkäynnistämisen tuolle puolen.

Varainhoitotalo varoittelee, ettei finanssikriisin jälkeinen pelikirja toimi: luvassa ei ole vuosikymmenen mittainen osake- ja korkomarkkinoiden nousukausi eikä talouden uudelleenkäynnistäminen ole normaali taloussyklin nousuvaihe.

"Valot voi laittaa päälle kerran", Blackrockin raportin kirjoittajat vertaavat.

Yhtiö nostaa Kiinan yhdeksi globaalin sijoituskatsauksensa teemoista. Kiinaa pitää varainhoitotalon mukaan tarkastella erillään muista kehittyvistä markkinoista.

Kiinan talous on selvinnyt koronakriisistä keskimääräistä paremmin. Samoin kävi vuosien 2008–2009 finanssikriisin jälkeen. Nyt kasvutahti on kuitenkin hidastumassa sääntelyn vuoksi, Blackrock arvioi.

"Edessä saattaa olla aikoja, jolloin markkinat huolestuvat siitä, että Kiinan sääntely on liian tiukkaa", blackrockilaiset varoittelevat ja huomauttavat, että muilla kehittyvillä markkinoilla tarina on aivan toinen.

"Kiina puskee läpi uudistuksia, jotka saattavat hillitä kasvun määrää lyhyellä aikavälillä mutta mahdollisesti lisäävät kasvun laatua pitkällä aikavälillä. Siksi olemme kiinalaisten osakkeiden suhteen taktisesti varovaisia mutta strategisesti positiivisia."

Heinäkuussa julkaisemassaan puolivuotiskatsauksessaan Blackrock pitää näkemyksensä kiinalaisista osakkeista neutraaleina seuraavan puolen vuoden ‒ vuoden ajanjaksolle. Kehittyvien markkinoiden osakkeet varainhoitojätti pudottaa neutraaliin, kun aiemmin näkemys niiden suhteen oli lievästi positiivinen.

Osakemarkkinoilla Blackrock suosii seuraavan puolen vuoden – vuoden taktisella jaksolla Eurooppaa ja yhdysvaltalaisia pienyhtiöitä.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Hän sijoittaa kehittyville markkinoille etf:ien avulla.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti